Löneskillnader mellan män och kvinnor består

NY AVHANDLING: Hur är det egentligen möjligt att könsbaserade löneskillnader lever kvar än idag, trots att de är ett brott mot de mänskliga rättigheterna? Lena Svenaeus, tidigare JämO, menar att lagstiftningen i själva verket fungerat som en fasad som ger sken av att respektera likalöneprincipen medan den i verkligheten har upprätthållit och förstärkt den gamla ordningen.

Lena Svenaeus
FOTO: Staffan Gustafsson

- Det är en myt att kvinnolönerna försvann när kvinnolönetabellerna utrangerades från kollektivavtalen på 1960-talet, säger Lena Svenaeus, arbetsrättsjurist och tidigare JämO till Ulrika Oredsson, Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvinnolönerna bytte skepnad och blev svårare att upptäcka. Idag är det ofta marknadsargument som försvarar status quo. I början av mars lägger hon fram avhandlingen i rättssociologi Konsten att upprätthålla löneskillnader mellan kvinnor och män.

2017-05-24
Rättssociolog talade till sveriges studievägledare om framtidens lärande
2017-04-28
Lena Svenaeus på Lag & Avtals förstasida
2017-04-21
Studenternas utvärdering blev debattartikel
2017-04-12
Hur jobbar kommuner med barnkonventionen?
2017-03-10
Morgan Johansson till Rättssociologen för att samtala om hur rätten fungerar i samhället