The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Bild på Anna Sonander av Emma Lord.

Anna Sonander

Senior lecturer

Bild på Anna Sonander av Emma Lord.

Inte i min last! : Utvärdering av en e-utbildning emot narkotikasmuggling inom transportsektorn

Author

  • Anna Sonander
  • Maria Thysell

Summary, in Swedish

I denna rapport, som författats på Rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet på uppdrag av Brottsförebyggande rådet och Länsstyrelsen Skåne, utvärderas en e-utbildning som ämnar förebygga narkotikasmuggling i transportsektorn. Denna e-utbildning – som kallas Inte i min last! – har tagits fram inom en regional samverkansöverenskommelse mellan Länsstyrelsen Skåne, Sydsvenska handelskammaren, Kriminalvården, Polisen, Region Skåne, Skånes kommuner och Tullverket. Utvärderingens syfte är att bedöma om det kan vara effektivt att låta företag inom transportsektorn delta i denna e-utbildning för att öka deras arbete emot narkotikasmuggling och deras benägenhet att tipsa Tullverket.
Med avstamp i den rättssociologiska normmodellen och rutinaktivitetsteorin analyseras utbildningens potential. Det huvudsakliga materialet utgörs av enkät- och intervjustudier.
Det samlade materialet tyder på att det finns goda förutsättningar för att e-utbildningen Inte i min last! ska fungera som ett effektivt verktyg för att öka transportföretagens arbete emot narkotikasmuggling och tjänstepersonernas benägenhet att tipsa Tullverket. För det första pekar utvärderingens material på att en stor del av tjänstepersonerna inom transportsektorn som deltagit i vår studie och många företag är motiverade att arbeta emot narkotikasmuggling och att tipsa Tullverket. Materialet tyder också på att utbildningen i stor utsträckning har ökat motivationen att arbeta emot narkotikasmuggling och att tipsa Tullverket. För det andra beskriver materialet att kunskapsnivån gällande narkotikasmuggling bland transportföretag stundom är bristfällig. Utbildningen tycks ha förmågan att höja kunskapsnivån bland de deltagare som genomgått den. Efter utbildningen uppger alla utbildningsdeltagare som besvarat enkäten att de vet var de ska vända sig om de misstänker narkotikasmuggling under arbetstid. För det tredje tyder materialet på att transportföretag och deras tjänstepersoner i stort utsträckning har möjlighet att arbeta emot narkotikasmuggling och att detta arbete kan bidra till att lösa utmaningen med mängden gods i relation till antalet tjänstepersoner på Tullverket.
Vi identifierar tre sätt som utbildningen Inte i min last! kan fungera situationellt brottsförebyggande på, tack vare att den bidrar till att öka transportföretagens arbete emot narkotikasmuggling och tjänstepersonernas benägenhet att tipsa Tullverket. Utbildningen har potential att göra lämpliga brottsobjekt mindre synliga, minska tillgängligheten på lämpliga brottsobjekt och – inte minst – bidra till en ökad kontroll.
Med detta sagt finns det fortfarande hinder i arbetet emot narkotikasmuggling i transportsektorn som utbildningen inte kommer åt. Vissa av dessa hinder skulle kunna åtgärdas genom att utbildningen förfinas, medan andra hinder kräver ytterligare åtgärder.

Department/s

  • Department of Sociology of Law
  • LU Profile Area: Human rights
  • Social Policy and Sustainability
  • School of Social Work

Publishing year

2023-09-01

Language

Swedish

Publication/Series

Research report in Sociology of Law 2023:3. Lund University.

Document type

Report

Publisher

Rättssociologiska institutionen Lunds universitet

Topic

  • Law and Society

Status

Published

ISBN/ISSN/Other

  • ISSN: 1404-1030
  • ISBN: 978-91-8039-798-8
  • ISBN: 978-91-8039-797-1