Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Morgan Johansson till rättssociologen för att samtala om hur rätten fungerar i samhället

Hur fungerar regler och lagar i praktiken? I eftermiddags samlades ett 60-tal personer i universitetshuset i Lund för att diskutera ämnet rättssociologi och frågan om hur rätten fungerar i samhället. Rättssociologiska institutionen bjöd in sitt breda nätverk av bland annat arbetsplatser som har erbjudit våra studenter praktikplats till en eftermiddag med presentationer, panelsamtal och mingel.

Löneskillnader mellan män och kvinnor består

NY AVHANDLING: Hur är det egentligen möjligt att könsbaserade löneskillnader lever kvar än idag, trots att de är ett brott mot de mänskliga rättigheterna? Lena Svenaeus, tidigare JämO, menar att lagstiftningen i själva verket fungerat som en fasad som ger sken av att respektera likalöneprincipen medan den i verkligheten har upprätthållit och förstärkt den gamla ordningen.

Inspirerande för studenter att höra om våra olika forskningsprojekt

PANORAMADAG: Idag samlades forskare och studenter i Lunds stadshalls stora konsertsal mellan klockan 9 och 12 för en förmiddag vigd åt ämnet rättssociologi och rättssociologisk forskning.

Antonsdóttir om rättvisa för offer av sexuellt våld

Hildur Fjóla Antonsdóttir skrev tillsammans med Halla Gunnarsdóttir (som arbetar för ”Women’s Equality party” i Storbritannien) en artikel om rättvisa för offer av sexuellt våld.

Schömer om dold rasism

Eva Schömer har skrivit artikeln "Sweden, a Society of Covert Racism: Equal from the Outside: Everyday Racism and Ethnic Discrimination in Swedish Society” I Oñati Socio-legal Series.

Projekt om romer som brottsoffer

Ida Nafstad har fått forskningsmedel från Brottsofferfonden för att i två år driva projektet ”Romer som offer i svenska brottmålsdomstolar”. I projektet kommer romer som brottsoffer att studeras.

Ana Maria Vargas Falla har disputerat

Ana Maria Vargas Falla försvarade sin avhandling ”Outside the Law: An Ethnographic Study of Street Vendors in Bogotá” idag den 8 juni kl 13.15.

Examensceremoni för kriminologistudenter

Cirka 45 studenter deltog i årets examensceremoni för kriminologiprogrammet. Den 3 juni gick den av stapeln och både studenter, deras anhöriga och personal var samlade i LUX hörsal på Helgonavägen i Lund.

Ana Marias avhandling spikad!

Spikningen av Ana Maria Vargas Fallas avhandling "Outside the Law: An Ethnographic Study of Street Vendors in Bogotá" ägde rum onsdagen 18 maj, kl. 16.00 på Rättssociologiska institutionen.

Forskningspengar från Pufendorfinstitutet

Vår forskare Matthias Baier ingår i forskningsprojektet "The Annual Report - Words, images, numbers" som har tilldelats pengar från Pufendorfinstitutet. Projektgruppen kommer att påbörja sitt arbete till hösten. Målet med projektet är att undersöka årsrapporters mångsidighet.

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14 M
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten