Svenska modellen är inte alls dödsdömd

Marita Ulvskog hänvisar till Rättssociologiska institutionens senaste doktorand Ann-Christine Hartzén i det inlägg hon gör på Sydsvenskans "Aktuella frågor" (13/11).

Är den grova organiserade brottsligheten bara ett polisiärt problem?

Studenter på Kriminologiprogrammet fick förra måndagen (6 november) höra Klas Friberg, chef för Polisregion Väst föreläsa om polisreformen och den grova organiserade brottsligheten i Sverige i aulan på LUX i Lund.

Debatt: "Satsa på medling i diskrimineringstvister"

Lena Svenaeus har skrivit två debattinlägg på Dagens Juridik som tar avstamp i ett reportage i Sydsvenskan den 28 oktober "De köper sig fria". Det handlar om en process i domstol mellan Diskrimineringsombudsmannen (DO) och Lunds universitet. Lena Svenaeus är kritisk till att DO inte jobbar för att försöka hjälpa anmälarna. I dag svarar Lena Svenaeus på kritiken från Agneta Broberg på DO (2017-11-08):

Lärarutbyte med University of Sarajevo

Isabel Schoultz and Ida Nafstad deltog mellan 23 och 27 oktober i ett Erasmus-lärarutbyte med University of Sarajevo. De besökte både Faculty for Criminal Justice Sciences and Criminology och the Faculty of Political Science.

Bör förbättra anställningsvillkoren för de arbetstagare som har sämst villkor i Europa

I gårdagens Sydsvenskan skriver Rättssociologiska institutionens senaste doktorand Ann-Christine Hartzén debattinlägget "Strategin bör inriktas mot att förbättra anställningsvillkoren för de arbetstagare som har sämst villkor i Europa."

Vill visa juridikstudenter vad rättssociologi kan ge dem

JIA-mässan: Juristernas arbetsmarknadsdag, som hölls den 26 oktober på andra våningen i AF-borgen i Lund, är ett bra tillfälle för representanter från Rättssociologiska institutionen att träffa juriststudenter och prata om hur rättssociologin ger ytterligare en dimension till studierna.

Praktikanter på Rättssociologen tittar på barns rättigheter och utsattheten för anställda

Just nu gör fem masterstudenter sin praktik på Rättssociologiska institutionen inom två olika forskningsprojekt.

I ett slags arbetsrättsligt ingenmansland säger Eva Schömer

Eva Schömer har publicerat en artikel i Arbetsmarknad & Arbetsliv som belyser hur personliga assistenter upplever sin arbetsmiljö och vilka möjligheter de anser sig ha att påverka sina arbetsförhållanden utifrån ett rättssociologiskt perspektiv.

Juristutbildningen skapar en professionell identitetskris

Håkan Hydén svarar på ett inlägg av juridikstudenten Josef Svantesson i sin krönika i Dagens Juridik (29/9) "Juristutbildningen skapar en professionell identitetskris - jurister blir lätt maktens redskap.

Ann-Christine Hartzén har disputerat

Ann-Christine Hartzén försvarade sin avhandling ”The European Social Dialogue in Perspective: Its future potential as an autopoietic system and lessons from the global maritime system of industrial relations” i dag 15 september kl. 13.00 i sal 128 på Stora Algatan 4 i Lund.