Child Rights, Classroom and School Management: A Systematic Literature Review

Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Brill Academic Publishers

Abstract english

This paper provides a systematic review of scholarly literature concerning the enforcement of children’s rights in the classroom context and school management. The literature review is based on a systematic review methodology the authors developed drawing on the methods and guidelines used in the medical sciences over the last 15 years. Forty-two articles published between 1990 and 2014 were selected and analysed. The paper presents both a descriptive analysis and a thematic analysis in order to provide the state-of-art of international literature on child rights, classroom and school management. The descriptive analysis highlights the main characteristics of the articles included, such as type of study and methods used, classification of literature based on the geographical and thematic focus, article citation frequency, and chronological development of the subject in question. The thematic analysis synthesises the main findings extracted from the literature and highlights the main trends and gaps in research.

• Law and Society
  • UN Convention on the Rights of the Child
  • children’s rights
  • classroom
  • school management
  • children’s rights education
  • teacher-pupil relations
  • child-friendly schools
  • pupil voice
  • professional norms and school management

• ISSN: 0927-5568
Per Wickenberg
E-post: per.wickenberg [at] soclaw.lu.se

Forskare

M329

31

Professor emeritus

31

Per Wickenberg var lärare i grundskolan under 1970- och 80-talet och är sedan 1993 verksam vid Lunds universitet med olika uppdrag med utgångspunkt i rättssociologisk forskning och utbildning.