Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anna Lundberg

Anna Lundberg

Prefekt

Anna Lundberg

Medicinska åldersbedömningar

Författare

  • Anna Lundberg

Summary, in Swedish

Det är sommar 2016 och tv-programmet Uppdrag granskning sänder ett uppmärksammat avsnitt om åldersbedömningar i asylprocessen: Ålder: okänd. Reportaget utgår från flera fall där vuxna sagt sig vara barn och som en följd av det placerats med barn som de sedan utsatt för grova övergrepp. Dessa avskyvärda händelser kunde ske, låter journalisterna påskina, därför att läkare och tandläkare avstått från att genomföra medicinska åldersbedömningar i asylprocessen. Inte ett ord sägs i inslaget om risken för att barn bedöms vara vuxna och som en följd av det placeras på vuxenboenden där de inte alls får det stöd som asylsökande barn har rätt till. Inte ett ord sägs om vad vuxenbedömda barn som får avslag på sin asylansökan riskerar vid en deportation.

Publiceringsår

2017

Språk

Svenska

Sidor

68-73

Publikation/Tidskrift/Serie

Hör detta och lyssna till det : en antologi om flykt

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Allt åt alla och Celanders förlag

Ämne

  • International Migration and Ethnic Relations

Nyckelord

  • Migration
  • Migration

Aktiv

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 9789187393495