Amin Parsa medverkade vid FN-expertmöte om etnicitet, teknologi och internationella gränser

FN:s högkvarter i Genève

I mitten av juli deltog Amin Parsa, postdoktor vid Rättssociologiska institutionen, i “Expert Workshop on Race, Borders, and Digital Technologies”. Han presenterade delar av sin forskning om bruk och utveckling av digitala teknologier för mobilitetsövervakning för europeisk gränskontroll. Han kommenterade även på sätt som avancerade digitala teknologier för gränskontroll producerar, reproducerar och vidmakthåller mobilitetsregimers etniska hierarkier.

Mötet organiserades av professor Tendayi Achiume, FN:s särskilda rapportör för samtida former av rasism, rasdiskriminering, xenofobi och relaterad intolerans, som en förlaga till en rapport om etnicitet, teknologi och gränser som väntas komma i oktober 2020. Som FN:s särskilda rapportör undersöker hon påstådda brott mot internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter och kommunicerar med ansvariga stater å FN:s vägnar.

Amin Parsas presentation och bidrag publiceras tillsammans med den särskilda rapportörens rapport i oktober.

Läs mer om Amin Parsas forskning på hans personliga sida.

Amin Parsa. Foto: PrivatAmin Parsa är postdoktor på Rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet och vid Vrije University i Amsterdam. Han doktorerade vid juridiska fakulteten i Lund med en avhandling som berör de lagliga konsekvenserna av target visualisation-teknologi som den användes av USA:s militär i Irak och Afghanistan.