Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Håkan Hydén projicerad i Kina för presentation om digital teknologis effekt på lag

Håkan Hydéns presentation visades i direktsändning på en stor skärmo i Shanghai

Professorn talade på Rule of Law Forum vid 2020 World Artificial Intelligence Conference.

Den 10 juli, medan professor emeritus i rättssociologi Håkan Hydén talade in i en kamera från sitt hem i Lund, projicerade arrangören China Justice Big Data Institute honom på en massiv skärm någonstans i Shanghai. Presentationen fokuserade på hur digital teknologi i allmänhet, och artificiell intelligens i synnerhet, påverkar lagen. Utvecklingen av digital teknologi tvingar lagen att beakta nya fenomen, som digitala valutor och självkörande bilar.

– Men ingenting har än så länge krävt nya rättsliga lösningar. Det är mer en fråga om att införa nya fenomen under etablerade rättsliga principer, sa Håkan Hydén.

Han förutspår att digital teknologi sannolikt kommer att ha större inverkan på lagen i framtiden, exempelvis till följd av mer avancerad robotik.

– Ska robotar erkännas som juridiska personer? Vad gäller för ansvar- och skuldfrågor när robotar utför människolika tjänster? Detta är exempel på frågor som ännu inte har fasta svar, men det finns rättsliga principer till hands.

Håkan Hydén studerar och jämför rättsliga normer och andra normer i samhället, däribland cybernormer. En del av hans forskning behandlar hur rättssystemet försöker hantera nya företeelser genom att utvidga rättsliga begrepp långt utanför den normala förståelsen av ordet normer.

 

Läs mer om Håkan Hydéns forskning på hans personliga sida.