IS hade kunnat definieras som en olaglig organisation på grund av sin verksamhet

Håkan Hydén skriver idag ett debattinlägg i Sydsvenskan "Regeringen sitter med skägget i brevlådan" gällande IS-krigare och deras familjer som nu när IS är besegrat kommer vilja återvända till Sverige.

"Kvar står frågan om deras rättsliga ansvar. Var och hur ska de ställas inför rätta? Hur kan det svenska rättsmaskineriet bevisa de brott som begåtts under tiden i Syrien?"

"Regeringen föreslår ett särskilt straffansvar även för de som – utan att delta i terroristverksamheten – har stöttat terroristorganisationen ekonomiskt eller - på annat sätt. Lagförslaget stöter dock på juridiska problem."

Håkan Hydén är professor emeritus i rättssociologi vid Lunds universitet

Läs hela Debattinlägget: "Regeringen sitter med skägget i brevlådan." på sydsvenskan.se.

Håkan Hydéns personliga sida här på Rättssociologens webbplats.