Kriminologiskt forskningsprojekt om nordiska länders rättsliga ageranden mot exploatering av migrantarbetare

Byggnadsarbetare som går i byggnadsställning

Nordiska samarbetsrådet för kriminologi tilldelar Isabel Schoultz, forskare och biträdande lektor vid Rättssociologiska institutionen, 1 400 000 kronor för att finansiera forskningsprojektet ”Law in action - Policy and legal responses to the exploitation of migrant workers in the Nordic countries”. I projektet undersöker hon, tillsammans med forskare i Finland, Norge och Danmark, hur de nordiska ländernas sätt att bemöta problematisk exploatering av migrantarbetare skiljer sig åt.

Tidigare forskning visar att Sverige, Norge, Danmark och Finland har bemött exploatering av migrantarbetare på olika sätt vad gäller handlingsplaner, lagstiftning och rättsfall. Forskningsprojektets mål är att analysera hur parallella och konkurrerande beskrivningar av ”lönedumpning”, ”människohandel”, ”arbetsrelaterad brottslighet” och ”osund konkurrens” har uppstått och manifesterats inom och mellan de nordiska länderna.

Forskningsprojektet ”Law in action - Policy and legal responses to the expolitation of migrant workers in the Nordic countries” pågår 1 augusti 2020 till 31 december 2021.

Läs mer om Rättssociologiska institutionen forskning på våra forskningssidor.