Löneskillnader mellan män och kvinnor består

NY AVHANDLING: Hur är det egentligen möjligt att könsbaserade löneskillnader lever kvar än idag, trots att de är ett brott mot de mänskliga rättigheterna? Lena Svenaeus, tidigare JämO, menar att lagstiftningen i själva verket fungerat som en fasad som ger sken av att respektera likalöneprincipen medan den i verkligheten har upprätthållit och förstärkt den gamla ordningen.

Lena Svenaeus
FOTO: Staffan Gustafsson

- Det är en myt att kvinnolönerna försvann när kvinnolönetabellerna utrangerades från kollektivavtalen på 1960-talet, säger Lena Svenaeus, arbetsrättsjurist och tidigare JämO till Ulrika Oredsson, Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvinnolönerna bytte skepnad och blev svårare att upptäcka. Idag är det ofta marknadsargument som försvarar status quo. I början av mars lägger hon fram avhandlingen i rättssociologi Konsten att upprätthålla löneskillnader mellan kvinnor och män.

2018-02-08
Debatt: ”Amnesti råder för brott mot diskrimineringslagen”
2018-02-07
Migranter hamnar oftare i skuld