Måns Svensson kommenterar civil olydnad i SVT nyheter

Tisdagen 10 mars sände och publicerade SVT nyheter Skåne expertintervjuer med Måns Svensson, docent i rättssociologi, mot bakgrund av ett åtal mot fem klimataktivister.
Måns Svensson. Foto: Theo Hagman-Rogowski

Bakgrunden är att fem medlemmar ur klimataktiviströrelsen Extinction rebellion åtalats för störande av allmän förrättning då de högljutt stafettläst en text från åskådarplats under Malmö kommunfullmäktiges budgetförhandlingar den 21 november förra året. Måns Svensson menar att aktionen antagligen utfördes för att få medial uppmärksamhet, inte för att Extinction rebellion är emot kommunfullmäktigemöten.
– För det första handlar det om att man har ett politiskt syfte man vill uppnå, att man vill förändra någonting i samhället. För det andra handlar det om att man vänder sig mot den lydnad som man menar är en av de [strukturer] som orsakar de problem man vill åtgärda, sa Måns Svensson i SVT:s lokala nyhetssändning i Skåne.

Carina Nilsson, Malmö kommunfullmäktiges ordförande som ledde mötet, säger till SVT att hon välkomnar åtal och understryker att alla måste följa lagen och respektera demokratin. Måns Svensson bekräftar att ur ett juridiskt perspektiv ska människor inte störa demokratiskt valda församlingars möten.
–  Men om man tar ett historiskt-sociologiskt perspektiv på den frågan blir det inte riktigt lika enkelt. Det faktum att människor inte följer lagar och regler är en viktig del av samhällsutvecklingen och faktiskt också rättsutvecklingen. Lagstiftare och lagen lär sig av hur människor reagerar på den.

Läs SVT nyheter Skånes artikel om civil olydnad.

Se hela intervjun med Måns Svensson i SVT nyheter Skånes sändning från 10 mars. Inslaget börjar vid 01:58 och intervjun vid 05:05. Sändningen är tillgänglig till och med 17 mars.