”Normaliserar rasism” menar forskare Eva Schömer

SVT-programmet Uppdrag granskning har intervjuat docent på Rättssociologiska institutionen Eva Schömer i artikeln "Hård kritik från forskare mot AD och DO om etnisk diskriminering"

Utrdrag ur artikeln:

"Eva Schömer har studerat två domar i Arbetsdomstolen, AD, som handlar om två män som upplevt sig etniskt trakasserade och om arbetsgivarna känt till det och vidtagit åtgärder. En man från Gambia som jobbade i en kommunal verksamhet kallades för ”afrikanen”, ”big black bastard”, ”blacky” och ”svartskalle”. Eftersom det fanns en rå jargong och att mannen kallade kollegor för ”whitey” har kollegorna och arbetsledaren inte uppfattat att han blev trakasserad, enligt domen. Därmed har kommunen inte haft någon skyldighet att utreda omständigheterna närmare, enligt AD.

– När domstolen inte förstår vad det här betyder då förstår de inte hur bevisen ska hanteras. Då kan de inte förstå att ”whitey” inte väger upp ”blacky”, säger Eva Schömer."

Läs hela artikeln på svt.se/nyheter/granskning

Eva Schömers personliga sida här på Rättssociologens webbplats

Eva Schömer är docent och universitetslektor här på Rättssociologen och forskar bland annat om arbetsrätt och arbetslivsfrågor

Eva Schömer

2017-12-05
”Normaliserar rasism” menar forskare Eva Schömer
2017-11-30
Sverige får kritik för att inte använda ”ras” i diskrimineringslagen
2017-11-14
Svenska modellen är inte alls dödsdömd
2017-11-13
Är den grova organiserade brottsligheten bara ett polisiärt problem?
2017-11-08
Debatt: "Satsa på medling i diskrimineringstvister"