Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rättssociolog på korruptionsförebyggande uppdrag i Centralasien

Patrik Olsson på konferens i Uzbekistan i februari 2020. Foto: Privat

I slutet av februari var Patrik Olsson, universitetslektor vid Lund universitet, i Uzbekistan för att konferera om ett av områdets största akademiska problem.

Konferensen "Higher Education – a Sphere without Corruption" anordnades i Uzbekistans huvudstad Tasjkent av FN:s organ för internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation (UNESCO) och Uzbekistans åklagarmyndighet. Patrik Olsson var där på inbjudan av FN-kontoret för narkotikakontroll och förebyggande av brott (UNODC) för att redogöra för Sveriges arbete med antikorruption inom akademin. Han modererade även ett panelsamtal med professionella inom utbildningssektorn i Centralasien.

Forskningsläget kring korruption inom Centralasiens högre utbildningsväsende är begränsat, men tillgängliga studier och vittnesmål indikerar att länderna haft problem med rektorer, professorer och annan personal som tagit mutor i utbyte mot exempelvis utbildningsplatser och högre betyg. Men korruption inom högre utbildning inkluderar även alla former av plagiat, förskingring av forskningsmedel och förfalskade akademiska meriter.

Patrik Olsson i Uzbekistan i februari 2020. Foto: Privat

I samband med besöket föreläste Patrik Olsson om kriminologi och rättssociologi för juridikstudenter och professorer vid Tashkent State University of Law. Föreläsningen avhandlade varför individer och grupper följer eller bryter mot lagar och normer och jämförde hur olika sociala institutioner kan bidra till att motverka brott. Ett exempel är uzbekiska bostadsområden uppdelade i administrativa distrikt kallade ”mahalla” – från början informella strukturer ordnade kring familj och religion, vilka formaliserats för att lösa småskaliga tvister och upprätthålla social ordning.

 

Läs mer om Patrik Olssons undervisning och forskning på hans personliga sida.