Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Rättssociologen Monika Lindbekk ska undersöka ”islams sista bastion”

I slutet av 2020 fortsätter Monika Lindbekk sin forskning om islamisk lag vid Universitetet i Bergen, i ett projekt som fått forskningsanslag om 20 närmare miljoner norska kronor.
Egyptens högsta domstol.
Egyptens högsta domstol. Foto: Ahmad Badr | CC BY-SA 3.0

Forskningsprojektet “How does Islamic Law Change? Canonization and Codification of Islamic Legal Texts” finansieras med nästan 10 miljoner norska kronor från Trond Mohn stiftelse och lika mycket från Universitetet i Bergen. Forskarna studerar hur ändringar sker i islamisk lag och normativa texter över tid. Monika Lindbekk kommer att undersöka islamisk familjerätt med Egypten som exempel.

Varför är det viktigt att studera hur familjerätten i Egypten utvecklas?

Egyptisk äktenskaps- och skilsmässolag bygger till stor del på sharia (islamisk lag). Det är sedan tidigare känt att ändringar görs i islamiska lagtexter, men hur de sker är ännu inte klarlagt. De senaste har fler rättssociologiska studier undersökt tillämpningen av shariabaserad lagstiftning i domstolar, men fokus på förändringsprocesser har varit litet.

Egypten är ett viktigt intellektuellt centrum i den muslimska världen som genomgår stora sociala och politiska omvälvningar i kölvattnet av den arabiska våren. I en period med polarisering och falska nyheter är forskningsbaserad kunskap om dessa förändringar viktig

De flesta muslimska majoritetsländerna har valt att behålla islamisk lag inom familjerätten i form av modern statslagstiftning, men har avskaffat islamisk lag på andra juridiska områden. Det är därför familjerätt ofta kallas "islams sista bastion", en metafor som väcker kopplingar till belägring och krig. Som ett resultat av detta har familjen kopplats till identitetspolitik och är därför ett område där reformer betraktas som särskilt känslig.

Hur knyter det här projektet an till din egen forskning?

Jag bygger på min forskning om hur muslimsk familjerätt verkställs av domstolar i Egypten och andra muslimska majoritetsländer. Förutom en hög grad av kontinuitet visar min forskning att egyptiska familjedomstolar tillhandahåller nya tolkningar av religiösa källor som skiljer sig från traditionell islamisk rättsvetenskap. Traditionell islamisk rättspraxis baserades på en helt annan familjestruktur än den som ligger till grund för modern lag i Egypten

Ett exempel är begreppet kärnfamilj som inte finns i traditionell islamisk rättspraxis. Istället arbetade traditionell rättsvetenskap med ett familjebegrepp där familjefadern var i  centrum. Äktenskapet var inte tänkt att vara ett långsiktigt kontrakt. Mannen har rätt att upplösa äktenskapet genom att göra ett ensidigt uttalande utan sin hustrus godkännande eller domstolarnas inblandning. Man har dessutom rätten att ha upp till fyra fruar. Däremot främjar moderna egyptiska domstolar en syn där kärnfamiljen är central i samhället. Maktförhållandet beskrivs i religiösa termer och ses som ett evigt avtal och heligt förbund.

I kölvattnet av politisk aktivism under den arabiska våren, från 2011 till juli 2013, blev familjerätten en omtvistad fråga. I synnerhet ansågs en lag från 2000 som gav kvinnor rätt till skilsmässa utan mannens godkännande kontroversiell. Detta följdes av ytterligare rättsliga reformer som sågs utmana mannens myndighet i familjen. Jag analyserar också dessa kontroverser om egyptisk familjerätt.

Lämnar du Rättssociologiska institutionen i Lund eller kommer du att vara kvar?

Jag hoppas kunna kombinera detta forskningsprojekt med ett jobb i Lund.

 

Photo of Monika Lindbekk by Emma Lord.Monika Lindbekk var universitetslektor och doktorand vid Oslo universitetet innan hon kom till Lunds universitet. Innan detta arbetade hon som biträdande lektor i statsvetenskap vid British University i Egypten. Hennes forskning behandlar bland annat rättskulturer, genus och beslutsfattande i domstolar.

Senaste nyheter

2020-07-02

Amin Parsa medverkade vid FN-expertmöte om etnicitet, teknologi och internationella gränser

Amin Parsa medverkade vid FN-expertmöte om etnicitet, teknologi och internationella gränser
2020-06-17

Ny docent vid Rättssociologiska institutionen

Ny docent vid Rättssociologiska institutionen
2020-06-02

Kriminologiskt forskningsprojekt om nordiska länders rättsliga ageranden mot exploatering av migrantarbetare

Kriminologiskt forskningsprojekt om nordiska länders rättsliga ageranden mot exploatering av migrantarbetare
2020-06-01

Håkan Hydén förklarar varför Arbetsdomstolen ogillar att Lunds universitet avskedat en fuskanklagad forskare

Håkan Hydén förklarar varför Arbetsdomstolen ogillar att Lunds universitet avskedat en fuskanklagad forskare
2020-05-18

Hur nordeuropeiska välfärdsstater använder byråkratiskt våld mot asylsökande

Hur nordeuropeiska välfärdsstater använder byråkratiskt våld mot asylsökande

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 18 C
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten