"Så kan kollektivavtal användas mot sexuella trakasserier"

Lena Svenaeus har intervjuats av TCOs webbtidning Arbetsvärlden om kollektivavtal som en väg framåt efter #metoo.

Arbetsvärlden skriver:

"I Kanada har facken gått längre i arbetet mot sexuella trakasserier genom att skriva in utförliga rutiner och konsekvenser i kollektivavtalen. Arbetsgivaren kan också ha skyldighet att kvartalsvis rapportera till facket om alla anmälningar som inkommit och vilka åtgärder som vidtagits. Lena Svenaeus, fil dr i rättssociologi och tidigare JämO, menar att svenska fack skulle kunna göra samma sak. "

Läs intervjun, där Lena Svenaeus berättar om sitt förslag, på arbetsvarlden.se

Lena Svenaeus presenterade sitt förslag som huvudtalare på ett välbesökt inspirationsseminarium Efter #metoo – är kollektivavtal en väg framåt? som arrangerades av OFR (Offentliganställdas förhandlingsråd) 19 januari.

Lena Svenaeus är fil.dr i rättssociologi, arbetsrättsjurist med domarbakgrund och har bland annat haft tjänster som Jämställdhetsombudsman (JämO) och chef för Statens haverikommission. Lena Svenaeus personliga sida här på Rättssociologiska institutionens webbplats.

Lena Svenaeus

2018-05-02
Arbetsmiljön krockar med socialrätten vid vård hemma
2018-04-25