Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Så kan kollektivavtal användas mot sexuella trakasserier"

Lena Svenaeus har intervjuats av TCOs webbtidning Arbetsvärlden om kollektivavtal som en väg framåt efter #metoo.

Arbetsvärlden skriver:

"I Kanada har facken gått längre i arbetet mot sexuella trakasserier genom att skriva in utförliga rutiner och konsekvenser i kollektivavtalen. Arbetsgivaren kan också ha skyldighet att kvartalsvis rapportera till facket om alla anmälningar som inkommit och vilka åtgärder som vidtagits. Lena Svenaeus, fil dr i rättssociologi och tidigare JämO, menar att svenska fack skulle kunna göra samma sak. "

Läs intervjun, där Lena Svenaeus berättar om sitt förslag, på arbetsvarlden.se

 

Lena Svenaeus presenterade sitt förslag som huvudtalare på ett välbesökt inspirationsseminarium Efter #metoo – är kollektivavtal en väg framåt? som arrangerades av OFR (Offentliganställdas förhandlingsråd) 19 januari.

 

Lena Svenaeus är fil.dr i rättssociologi, arbetsrättsjurist med domarbakgrund och har bland annat haft tjänster som Jämställdhetsombudsman (JämO) och chef för Statens haverikommission. Lena Svenaeus personliga sida här på Rättssociologiska institutionens webbplats.