Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Äntligen kunde kriminologistudenterna samlas igen för avslutningsceremoni

Gruppbild på ett 60-tal riminologistudenter 2022 utanför LUX byggnad i Lund.
Kriminologistudenterna 2022 utanför LUX där avslutningsceremonin hölls torsdagen 2 juni. Foto: Emma Lord

Ett 60-tal studenter från kandidatprogrammet i kriminologi fick i torsdags ta med sig tre anhöriga var för att fira avslutningsceremoni i LUX aula på Helgonavägen i Lund som var fullsmockad!

– Grattis, ni är de första som har en avslutningsceremoni sedan 2019! Vi är väldigt glada att vi äntligen få fira våra studenter ordentligt igen, sa programkordinator Lisa Flower i sitt inledningstal.

Det är elfte gången som studenter muckar från Kriminologiprogrammet i Lund, men år 2020 och 2021 fick de vara utan ceremoni på grund av covid-19-pandemin, och nu märktes en extra uppsluppenhet från både publiken och de olika lärarna och representanterna på scen.

Lisa Flower drog ner många skratt när hon påminde om allt de gått igenom i pandemins namn, breakout-rooms, digitala salstentor, breakout rooms, tekniskt strul, socialt distanserade seminarium.

– Men ni gjorde det bästa av situationen och vi är riktigt, riktigt imponerade av hur ni hanterade denna mycket konstiga och ibland stressiga situation! Jag har en aning att vissa av er kanske tyckte att det var lite " nice" att kunna ”gå” på en föreläsning medan ni låg kvar i sängen, nyvakna, i mysbyxor och med en rejäl ”morgonfrisyr”. Från programmets sida vill vi alltså tacka er för att ni hade avstängda kameror. Tack!!

Lisa gratulerade även till att studenterna lyckades komma in på programmet för 3 år sedan.

– Av 3220 sökande till den hösten fick ni eftersökta platserna!

Och kriminologiprogrammet i Lund fortsätter vara mycket populärt. I denna vårs ansökningsomgång sökte 3441 personer till programmets 85 platser. Detta gör Lunds kandidatprogram i kriminologi till det mest sökta i landet.

David Wästerfors, lärare på programmet, var finurlig och kom med fiktiva dåliga nyheter om en upplösning av ämnet kriminologi på grund av att ämnet är omöjligt i dagens samhälle där det behövs hårdare tag och endast utredning av ett brott i taget!

Det är absurt med ett ämne som ger generell kunskap, beläsenhet i kriminologisk teori, träning i att analysera självständigt och ett begrundande och kanske lite långsamt sätt tyckte den fiktiva styrgruppen som ville ha mer snabb kunskap, fördömanden och nischade ämnen.

David Wästerfors
David Wästerfors skojade om att ämnet kriminologi skulle läggas ner av en fiktiv styrgrupp som istället ville bilda ett nytt ämne: fördömologi. Foto: Emma Lord

Sedan roade David publiken med att rada upp ett antal påhittade nya kurser, så som ”manualbaserad mikroaggressionspreventionsteknik” och sedan till och med föreslå att ämnet kriminologi borde byta namn till fördömologi. På engelska condemology. I dagens samhälle är det tvärsäkerhet och fördömande som gäller! Publiken kunde i slutet på Davids tal dra en lättnadens suck att ämnet kriminologi, med sina lite mer nyanserade tolkningar, i verkligheten finns kvar som ämne!

Isabel Schoultz, också lärare på programmet, passade på att med glimten i ögat förhöra studenterna om rättssociologins byggstenar i sitt tal. Trots deras vacklande svar, som vi alla var överens om berodde på nervositet, försäkrade Isabel att de från och med nu har mer än rätt att kalla sig kriminologer! Och att programmet ser fram emot att i framtiden bjuda in några av dem som gäster.

Isabel Schoultz, lärare på programmet, har lagt upp en powerpoint och förhör publiken under etttal.
Isabel Schoultz, lärare på programmet, har lagt upp en powerpoint och förhör publiken under sitt tal. Foto: Emma Lord

Ceremonin avslutades med utdelning av programmets gåva till studenterna. Sedan blev det gruppfoto utomhus på LUX trappa, mingel med snacks för studenter och anhöriga och mycket stämningsfull körsång av Canticum Solis Studentkör.

Simon Milsten

Simon Milsten

Vad har varit det bästa med utbildningen?

Här finns de bästa kurskamraterna- det är så fin sammanhållning! Alla hjälper varandra och är så engagerade för att göra saker enklare för varandra. Och alla är på så hög nivå! Här finns även många bra lärare och intressanta ämnen.

Hur påverkades utbildningen av covid-19-pandemin?

Då blev det ännu viktigare med kurskamraterna för att hålla uppe motivationen. Lärarna gjorde sitt bästa och anpassade sig mycket och rättade till när det blev tekniskt strul.

Vad har du för planer efter examen?

Jag ska gå ett masterprogram på Lunds universitet som heter Global Studies. Det programmet verkar intressant bland annat för att jag får möta människor från hela världen och se hur intressen och erfarenheter skiljer sig beroende på ens bakgrund.

Mika Sverngard

Mika Sverngard

Varför valde du kriminologiprogrammet?

Det har varit ett stort intresse från början för mig med utredning av brott. Jag har velat gå det här programmet sedan jag var 14 då jag först läste om det! Det lockade även med Lund och Skåne. Jag är från Helsingborg och Lund har ju ett bra universitet.

Vad är det bästa med programmet?

Att det är så spännande och så brett. Och bra kvalitet. Det är en fördel att du kan välja till så många olika kurser och skräddarsy din utbildning. Till exempel har jag valt att läsa kursen rättspsykologi med gärningsmannaprofilering.

Hur påverkades utbildningen av covid-19-pandemin?

Det blev lite svårare, men jag slapp samtidigt pendlingen från Helsingborg. Vi har ju missat lite av studentlivet, så det är ju tråkigt, men det har skötts bra och fungerat väldigt bra ändå.

Vad har du för planer efter examen?

Jag vill hitta ett jobb. Utbildningen gör att jag kan söka brett så jag vet ännu inte vart jag kommer hamna.

Drömjobbet?

Jag gillar utredningsbiten. Jag vill gärna jobba inom polisen eller tullverket.

Kandidatprogram i kriminologi vid Lunds universitet

Det tre-åriga Kandidatprogrammet i kriminologi startade hösten 2009 i Lund och är ett samarbete mellan Sociologiska institutionen och Rättssociologiska institutionen på Lunds universitet. Programmet leder till en kandidatexamen i kriminologi med valbart huvudområde: rättssociologi eller sociologi. Termin fem ger möjligheten till praktik eller studier utomlands.

Information om Kriminologiprogrammet finns samlad på Rättssociologiska institutionens webbplats.