Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny gästprofessor ska leda samhällsvetenskapligt AI-projekt

Sofia Ranchordás och Jannice Käll
Sofia Ranchordas till vänster och Jannice Käll till höger. Foto: Privata

Wallenbergstiftelsens stora forskningsprogram för humanistisk och samhällsvetenskaplig AI-forskning, WASP-HA, har nyligen delad ut medel till sex nya gästprofessorer. En av dessa - Sofia Ranchordas, från Groeningens universitet - kommer att placeras i Lund och leda ett forskningsprogram om sårbarhet i det digitala samhället.

– Det är första gången som Lunds universitet får en gästprofessur genom WASP – HS, säger rättssociologen Jannice Käll, en av initiativtagarna till ansökan. Tillsammans med forskare och doktorander vid samhällsvetenskapliga, juridiska och tekniska fakulteterna kommer hon att arbeta inom det femåriga projektet.

Inom projektet - ”Vulnerability in the Automated State” - ska grupper som riskerar att bli särskilt utsatta i ett digitaliserat samhälle kartläggas.  

– Vi kommer bland annat att intervjua personer från relevanta frivilligorganisationer, myndigheter, olika ombudsmän med flera, säger Jannice Käll. 

Tanken är att projektet ska mynna ut i förslag på hur sårbarheten ska minskas med hjälp av regleringar eller policyförslag.


Mer om projektet

Projektnamn: Vulnerability in the Automated State
Budget: 8,5 miljoner kronor
Projekttid: 2023- 2028

Se utlysningen från Wallenbergstiftelsen

Projektdeltagare

Projektet leds av Sofia Ranchordas, professor i offentlig rätt.

Läs mer om Sofia Ranchordas på hennes webbplats

Övriga forskare (länkarna går till Lunds universitets forskningsportal):