Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Eva Schömer

Docent | universitetslektor

 

Forskningsområden

  • Intersektionalitet och diskriminering
  • Jämställdhet och genusvetenskap
  • Arbetsrätt och arbetslivsfrågor
     

Pågående forskning

Forskningen rör det arbetsrättsliga området sett från ett rättssociologiskt perspektiv och innefattar bland annat genusvetenskapliga studier av effekter och verkningar på arbetslivsområdet. Hon har forskningsmedel från AFA (Arbetsmarknadsförsäkringar) för att studera arbetsmiljöproblematiker när de två likvärdiga rättsområdena arbetsmiljö- och socialrätt möts/kolliderar vid arbete i form av personlig assistans och hemtjänst i forskningsprojektet "I skärningspunkten mellan arbetsmiljörätt och socialrätt". 

Som verktyg används i huvudsak intersektionaliteten för att analysera arbetsmarknadspolitiken och illustrera effekter av lagar och regleringar på området.

Härmed synliggörs även den makt som reproduceras i rättsordningen, som omfattar allt från lagstiftning till tillämpning.

Sedan 2012 är hon svensk redaktör för den nordiska tidskriften Retfaerd  tillsammans med Ulrika Andersson och sedan 2013 samordnande nordisk redaktör för samma tidsskritt.

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Bild på Eva Schömer av Daniel Bergström.
E-post: eva [dot] schomer [at] soclaw [dot] lu [dot] se

Universitetslektor

Rättssociologiska institutionen

31

Universitetslektor

Rättssociologiska institutionen

31

 

Eva är jur.kand., docent och universitetslektor i rättssociologi, Rättssociologiska institutionen, Lunds universitet och sedan den 1 januari 2014 innehar hon en gästprofessor i rättsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö/Kalmar.

#medvilkenrätt

Nu berättar kvinnor inom juridikens värld om att även deras egen bransch präglas av trakasserier och ­chauvinism.
”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver 5 965 kvinnor i juristbranschen i detta upprop.

svd.se/jag-kommer-att-forstora-din-karriar-innan-den-borjat

Eva Schömer kommenterar #metoo

2017-11-24
"Över 4 000 jurister skrev under uppropet #medvilkenrätt, om sexuella trakasserier inom yrkeskåren. Reaktionerna har inte dröjt. Generaldirektören för Domstolsverket har uttalat sig om behovet av mer jämställdhet och Riksåklarmyndigheten har på sin interna hemsida ett uttalande om vikten av att skapa ökad medvetenhet.

– Jag är övertygad om att #metoo faktiskt kommer att förändra bilden av vad sexuella trakasserier är och att det faktiskt inte är okej, säger Eva Schömer.”

malmo.etc.se/inrikes/vralet-slog-hal-pa-tystnadskulturen

2018-01-22
– Jag vill inte säga vad som är störst, men det är klart att metoo är jättestort. Metoo-rörelsen är den största kvinnliga revolutionen som har hänt på det sexuella området och när det gäller kvinnors privata sfär någonsin. Det nya är att fokus är på förövaren, inte offret, säger Eva Schömer och räknar samtidigt upp andra milstolpar i kvinnohistorien som rösträtt, abortfrågan, delad föräldrapenning och när man tog bort sambeskattningen av äkta makar.

http://www.barometern.se/kalmar/forskaren-den-storsta-kvinnliga-revoluti...

Artikel på lu.se med film

Efter #metoo: "Arbetsgivarna kan inte blunda längre"
Eva Schömer har intervjuats av Lunds universitets Jessica Bloem.

Läs artikeln på lu.se där du även kan se en film med Eva Schömers fem bästa tips till arbetsgivare om sexuella trakasserier.
 

Sexuella trakasserier mer än ett arbetsmiljöproblem

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14 M
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten