Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Romer som offer i svenska brottmålsdomstolar

Den svenska juridiska modellen har historiskt, och enligt traditionell rättsvetenskap, karaktäriserats som monocentrisk och enhetlig, tätt kopplad till nationalstaten. Denna juridiska identitet utmanas av en mer diversifierad samtida juridisk situation, i och med utvecklingen av ett mångkulturellt, globaliserat och pluralistiskt samhälle.

Möten mellan romsk rättskultur, nationella minoritetsrättigheter och den svenska rätts domstolen kommer fungera som inkörsport för att undersöka rättsväsendets verksamhet i en "plural legal" verklighet. Projektet försöker förstå hur brottsmålsdomstolar hanterar tillströmningen av olika rättskulturer och normer och hur de definierar och tolkar dessa kulturer. Den primära frågeställningen behandlar hur den svenska brottsmålsdomstolen förstår romernas rättskultur och nationella minoritetsrättigheter.

FORSKARE PÅ PROJEKTET

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14 M
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten