Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bild på John Woodlock av Emma Lord.

John Woodlock

Doktorand

Bild på John Woodlock av Emma Lord.

Rättsmedvetande

Legal Consciousness

Författare

  • John Woodlock

Redaktör

  • Isabel Scholultz
  • Ida Nafstad

Summary, in English

Det här kapitlet handlar om det teoretiska begreppet rättsmedve­tande (legal consciousness) och diskuterar hur detta begrepp tillämpas i rättssociologisk forskning. Huvudfokus i kapitlet är Ewicks och Silbeys kritiska perspektiv på rättsmedvetande i deras inflytelserika arbete ”The Common Place of Law” (1998). Denna bok ger en allsidig överblick över hur författarna empiriskt har studerat en befolkning och interaktivt har utvecklat en kritisk teoretisk ram för att förstå och utforska rättsmedve­tande. Dessutom diskuteras europeiska uppfattningar om rättsmedve­tande som lanseras av Hertogh (2004, 2018) och Kurkchiyan (2011), vilka ger alternativa teoretiska perspektiv och erbjuder kritik av Ewicks och Silbeys kritiska perspektiv. För att diskutera fördelarna med att använda rättsmedvetande som teoretisk ram i rättssociologisk forskning tar jag upp ett exempel från mina pågående doktorandstudier om regleringen av risk och säkerhet inom civil luftfart i EU. I min forskning undersöker jag mer specifikt europeiska certifierade flygteknikers vardagliga erfaren­ heter av rätt och legalitet vid underhåll av luftfartyg.

Avdelning/ar

  • Rättssociologiska institutionen

Publiceringsår

2020-01

Språk

Svenska

Sidor

267-284

Publikation/Tidskrift/Serie

Om rättssociologisk tillämpning, (Redaktörer Isabel Schoultz, Ida Nafstad)

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Studentlitteratur AB

Ämne

  • Law and Society

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-44-13218-1