Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Maja gjorde sin praktik på Polismyndigheten

Studenter berättar - Maja Eriksson

Under termin 5 på kriminologiprogrammet har du möjlighet att praktisera. Maja Eriksson berättar här om sin praktik på Polismyndigheten i Östergötland, numera Region Öst, höstterminen 2014.


Vad var det bästa med din praktik?

Många saker! Att få vara hos polisen. Polisarbete är ett så spännande område så det var en dröm jag hade. Att få inblick i arbetet med volontärverksamheten var också väldigt givande. Och att jag fick ha hand om ett eget projekt!

Sedan var det kul att jag tog initiativet att kolla på alla andra avdelningar inom polisen. Jag hörde själv av mig till alla enhetschefer och fick komma och hälsa på och se hur deras enheter jobbade: kriminalunderrättelsetjänsten, narkotikaroteln, utredningsenheten, utlänningsroteln, kriminaltekniskaenheten, ungdomsenheten. Det var superkul! På det sättet fick jag också en massa nya kontakter.

Det var också spännande för mig som civil (inte polisutbildad) att se att det också finns ett stort antal civila inom polisen.

 

Vilka var dina arbetsuppgifter?

Jag var stationerad på rättsenheten där min handledare jobbade. Jag blev tilldelad ett projekt som handlade om polisens volontärverksamhet som jag fick ha hand om och genomföra på egen hand.

Syftet var att skriva två rapporter, en i uppföljningssyfte och en i utvecklingssyfte. Jag intervjuade volontärer och samordnare runt om i Sverige för att ta reda på hur verksamheten har kommit till och hur den har integrerats inom myndigheten.

Jag läste rapporter från RPS och BRÅ och bidrog med egna reflektioner till rapporterna. Sedan presenterade jag, dels för Östergötlands läns polisledningsgrupp under ledning av länspolismästaren i Östergötland, och dels även för min avdelning i polishuset rättsenheten!

 

Vad tar du med dig från praktiktiden?

  • Dels ett större engagemang i min utbildning, jag har fått bekräftat att jag läser rätt sak. Jag vet nu att jag vill jobba med utredning, att utvärdera, analysera, allt det som vi blir bra på inom utbildningen.
  • En större säkerhet kring vilka enheter inom polisen som jag vill söka mig. Kriminalunderrättelsentjänsten (KUTEN) och utredningsenheten skulle passa mig bra.
  • Jag har utvecklat min ansvarsförmåga genom att ha hand om ett eget projekt.
  • Jag har fått bättre självförtroende och vuxit.

 

Varför sökte du till kriminologiprogrammet?

Jag har alltid velat jobba med människor och tycker även juridik är spännande. Så hörde jag av en kompis att kriminologiutbildningen finns i Lund.

 

Läs fler berättelser från studenter:

 

 

Kriminologiprogrammet är ett samarbete mellan Sociologen och Rättssociologen. Till Sociologiska institutionens webbplats.

Maja Eriksson

Maja Eriksson vill bli chef nära golvet

På fritiden: Umgås med kompisar, tränar

Drömjobbet: Jag drömmer om att leda andra människor i jobbet, men så att jag fortfarande får ta del av det klientnära jobbet på golvet. Teamledare, projektledare hade varit jättekul!

 

Tips från Maja för den som ska söka praktik:

Det kan till en början vara svårt att söka, man måste vara beredd att kämpa!

  • Tänkt först igenom vem som skulle kunna hjälpa dig. Vad har du för kontakter?
  • Ge inte upp! Du kanske måste höra av dig till ganska många personer innan du får napp! Var lite envis! Jag hörde av mig till min farbror inom polisen men han sa att det nog inte skulle gå att få praktik. Så då räknade jag ut vad hans chefs mail borde vara och mailade honom. Jag fick svar att de inte visste vem som skulle ta hand om mig (han sa alltså inte nej). Jag mailade igen och berättade vad jag skulle kunna bidra med: detta kan jag hjälpa till med, detta har jag gjort.
  • Marknadsför dig! Argumentera genom att berätta vad du kan som kriminolog: utredning, utvärdering, du kan teoretisk bearbeta texter.
  • Berätta även om dina personliga egenskaper och skicka ditt CV till de ställen du vill praktisera.