Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mikael Lundholm

Doktorand

Forskningsområden

  • Ekonomisk trygghet
  • Skuldsättning och överskuldsättning
  • Betalningsproblem och exekution vid bolån

Pågående forskning

Doktorandprojektet undersöker hur långivare, låntagare och inkassobolag agerar vid kreditgivning med säkerhet i bostad för att skydda sina intressen mot bakgrund av behovet av ekonomisk trygghet och det exekutionsrättsliga regelverket.

Forskningen undersöker också hur Kronofogdemyndigheten agerar vid myndighetens exekutionsrättsliga handläggning med särskild fokus på exekutiv försäljning. Dessa empiriska undersökningar ger relevant ny kunskap genom att, med utgångspunkt i den rättsliga regleringen och vilka intressen som är rättsligt skyddade, ta ett helhetsgrepp på olika intressenters och Kronofogdemyndighetens agerande.

Med denna kunskap fås en bättre förståelse för intressenternas olika behov av ekonomisk trygghet under olika delar av kreditgivningskedjan och om intressenternas agerande leder till samförstånd eller konflikt.

Genom att kombinera två olika akademiska perspektiv - det juridiska och det rättssociologiska - med erfarenhet av arbete på Kronofogden i olika delar av exekutionsprocessen vill Mikael Lundholm genom sin forskning förstå förutsättningarna för ekonomisk trygghet vid betalningsproblem med bolån.

Mikael Lundholm
E-post: mikael [dot] lundholm [at] soclaw [dot] lu [dot] se

Doktorand

Rättssociologiska institutionen

+46105776422

M315

31

Mikael Lundholm är halvtidsdoktorand i rättssociologi med finansiering inom ramen för sin tjänst på Kronofogdemyndigheten.

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14 M
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten