Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Andrea berättar hur det var att läsa programmet

Studenter berättar - Andrea Flack

Vad har kriminologiprogrammet gett dig?

Jag har utvecklats enormt med tanke på hur jag numera betraktar verkligheten och olika företeelser med mer kritiska ögon. Det har breddat mina kunskaper och jag har lätt att se saker på fler än ett sätt. Vi har lärt oss många teorier och på det sättet har vi fått många olika sätt att förklara saker.

Sedan, det praktiska, vi har blivit bra på att hantera information och analysera data. Min upplevelse av programmet är att det ger en stabil och bred grund för framtida arbete.

Kan du ge exempel på något konkret som ni har gjort på programmet som varit bra?

Vi har till exempel under en period skrivit essäer varje vecka. På måndagar fick vi ett ämne som vi skulle komma på en idé till, något aktuellt. Sedan skulle vi använda litteraturen och lägga till egna reflektioner och lämna in 15 000 tecken till tisdagen veckan efter då vi presenterade arbetet för resten av klassen. Det var jättebra och stimulerande och en bra förberedelse för uppsatsen, att kort och koncist skriva och att använda referenser.

Vad var det bästa med kriminologi som ämne?

Att det finns så många infallsvinklar på ämnet, man kan välja inriktning åt många håll. Och det är ett viktigt område som behövs i samhället. Sedan ska man veta att ämnet är ganska teoretiskt. Det är inte så att vi gör brottsplatsundersökningar precis. Vi läser om mänskliga faktorer och samhället.

För mig är kriminologi att få en förståelse för varför vissa människor begår brott och varför andra inte gör det. Det handlar både om rättsregler (lagar) och om de många olika teorierna som finns för att förklara det.

Vilken aspekt av utbildningen har varit mest intressant?

Rättsreglers och normers inverkan på samhället och hur samhället i sin tur påverkar rättsreglerna är jätteintressant! Tidigare tänkte jag inte så mycket på hur lagar uppstår, hur de verkar, varför de efterlevs eller inte, eller vilka underliggande syften de kan ha.

Jag minns när Håkan Hydén berättade om det och hur det gick upp för mig. Men det var först under praktiken som jag egentligen förstod vad han menade.

Berätta mer om praktiken.

Jag var på Lunds Tingsrätt. Det var kul att få pröva sina färdigheter i arbetslivet och jag fick en annan förståelse för kunskapen från programmet. Genom att vi har berättat för varandra om våra praktikplatser har vi också sett hur många olika delar av samhället som kriminologer behövs.

Vid olika tillfällen har även potentiella framtida arbetsgivare bjudits in till programmet för att berätta om deras arbetsplats, vilket jag tror har uppskattats av många

Vad är ditt drömjobb?

Drömmen är väl fortfarande att bli civilutredare* inom polisen och att få jobba med brottsutredning. (*Att jobba ”civilt” gör alla som jobbar inom polisen utan att vara utbildade poliser.)

Vad tänker du på när du ser tillbaka på dina år på programmet?

Jag kommer mest att tänka på hur jag upplever programmet som öppet för utveckling. Alla lärare och administratörer var så väldigt engagerade i oss studenter och ville verkligen vårt bästa. Jag har en jättefin känsla av att bli lyssnad på och deras engagemang smittar av sig på oss studenter!

Hur ser närmaste framtiden ut?

I sommar ska jag läsa en kurs på distans i ungdomssociologi från Mittuniversitetet och kanske läser jag en kurs i underrättelseanalys på Statsvetenskapliga institutionen här i Lund till hösten. Sedan kommer jag att jobba, eventuellt på Tingsrätten i Lund.

Jag har också funderat på att börja på det nya mastersprogrammet SASOL. Jag vet inte om jag vill doktorera senare, men det hade varit kul att nischa mig lite till.

 

 

Så här läste Andrea:

Andrea Flack började läsa kriminologiprogrammet höstterminen 2010, fick efter två terminer jobb inom kriminalvården där hon blev kvar i några år och kom tillbaka till programmet 2013 för att avsluta utbildningen våren 2015.

- Jag kom tillbaka med mer erfarenhet, mera laddad, mer redo och stabil och med en mognad att ta till mig studierna som varit jättebra.

Andrea Flack

Namn: Andrea Flack
Familj: mamma, pappa, storebror, lillasyster
Bor: Lund. Flyttade först till Göteborg och läste juridik (Jöken), sökte kriminologiprogrammet och flyttade till Malmö, bor nu i Lund. Jag stormtrivs i Lund. Jag hade knappt varit i Skåne innan, men det är så väldigt vackert här! Jag har funnit vänner som finns här och jag har ett nätverk. Det är hemma nu. Och så är det nära till Malmö och resten av världen med Kastrups flygplats några stationer bort med tåget.
På fritiden: På min fritid så tycker jag om att laga mat, att umgås med mina vänner och se på serier, t ex Hannibal. Jag gillar även att gå på konserter som Foo Fighters eller Mumford & Sons.
Bakgrund: Född i Västervik, en ganska trevlig och vacker sommarstad, men kändes litet efter ett tag. Läste Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning samhälle på gymnasiet

Råd till blivande studenter:

  • Försök utveckla en studieteknik som passar dig själv. Det är ganska mycket information att ta in så du kommer vinna mycket om du hittar ett sätt som passar dig. Jag önskar att jag hade fått det rådet. Få hjälp med studieteknik via lu.se.
  • Försök ha roligt och njuta- det är mycket ibland, men det är ett väldigt spännande ämne!
  • Ta vara på dina kursare, de andra studenterna. Det ger jättemycket att diskutera och resonera istället för att bara gå hem efter en föreläsning.