Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kriminologiprogrammet

Ett samarbete mellan Sociologiska institutionen och Rättsociologiska institutionen. Start varje höst.
SGKRI Kandidatprogram i kriminologi 180 högskolepoäng.

Genrebild kriminologi

Hur ser samspelet mellan sociala normer och rättsregler ut? Är kriminalitet en livsstil? Hur fungerar kriminalvården?

Kriminologiprogrammet är ett samarbete mellan Sociologiska institutionen och Rättssociologiska institutionen och startar varje hösttermin.
Till Sociologiska institutionens webbplats.
 

Kriminella livsstilar, normer och rättsregler

Varför begår människor brott? Varför tenderar de flesta människor att följa sociala normer? Varför följer människor vissa lagar men inte andra? Hur kan vi förebygga brottslighet? Hur och varför straffar vi människor? Inom kriminologiprogrammet presenteras och diskuteras kriminologiska, sociologiska och rättssociologiska grundfrågor som dessa.
Kandidatprogrammet i kriminologi är en treårig utbildning i samarbete mellan Sociologiska institutionen och Rättssociologiska institutionen med fokus på ständigt aktuella ämnen som social normer, social kontroll, brott och straff. På arbetsmarknaden märks ett ökat intresse för kriminologi med nya yrken inom området på framväxt. Som kriminolog med utrednings- och utvärderingskompetens kan du exempelvis arbeta inom Polisen, Tullverket och Länsstyrelsen och kommuner.

Aktuella kriminologiska problem och teman

Lagars efterlevnad och effektivitet, kriminella livsstilar, våld, brottsoffer, genus och brott, rädsla för brott, ekonomisk brottslighet, polisväsendet, brottsförebyggande arbete och straff- och behandlingsinstitutioner är exempel på teman som tas upp under utbildningen. Vi utforskar olika metoder och teorier inom kriminologin och lär oss hur man skapar ny kunskap. Vi behandlar aktuella kriminologiska problem och fenomen som programmets lärare förankrar i aktuell och relevant forskning på området.  Programmet brukar även bjuda in forskare från sociologin och rättssociologin för att berätta om vad som pågår just nu inom olika forskningsområden.

Teori och praktik

Både teoretiska och praktiska moment ingår i utbildningen. Du ges även möjligheter till utlandsstudier inom programmets ramar. Läs Majas berättelse om sin praktik.

Kandidat med valbart huvudområde

Programmet leder till en kandidatexamen i kriminologi med valbart huvudområde: sociologi eller rättssociologi. Utbildningen ger därmed behörighet till vidare studier på avancerad nivå inom respektive huvudområde.

Läs mer om våra ämnen sociologi och rättssociologi på sidan Valbara huvudområden.

Sex terminer heltid leder till en kandidatexamen

Programmet omfattar 180 högskolepoäng, vilket innebär tre års heltidsstudier. Utbildningen leder till en kandidatexamen i kriminologi med valbart huvudområde sociologi eller rättssociologi och ger behörighet till vidare studier på avancerad nivå (masternivå).

Möjligheten att välja huvudområde inom kriminologiprogrammet och utrymmet för valbara och valfria kurser, ger dig möjligheter att skapa egna unika nischer inom det arbets- och forskningsområde utbildningen fokuserar på. Under hela utbildningen får du träffa representanter från olika organisationer på den tilltänka arbetsmarknaden.

Kan även komplettera med andra ämnen

Det finns också ett visst utrymme att fritt välja ämnen som man vill komplettera det förutbestämda programinnehållet med. Då kan man t.ex. läsa psykologi, pedagogik, statsvetenskap, mänskliga rättigheter, kommunikation, socialt arbete eller något annat som är relevant för ett område som man är särskilt intresserad av.

Information om varje termin

Kandidatprogammet innefattar sex terminer. Mer information om varje termin för sig hittar du på vår översikt och i menyn.
 

Antagningsstatistik för programmet

Se vår sida Antagningstatistik och mer om programmet
 

Utbildningsplan, kursplaner, litteratur, schema

Utbildningsplan, gäller från och med hösttermin 2018 (PDF, 172 kB, nytt fönster)

Kursplaner, litteraturlistor och scheman hittar du under respektive termin, se sidan Översikt termin för termin
 

Sök programmet som startar varje höst

 

 

Kriminologiprogrammet är ett samarbete mellan Sociologen och Rättssociologen. Till Sociologiska institutionens webbplats.

Sidansvarig:

Studentporträtt

Läs vad våra tidigare studenter tycker om programmet, praktiken och tiden efter. Studentporträtt.

Blanketter och dokument

För att hitta alla våra blanketter, gå till https://www.soclaw.lu.se/utbildning/studieinformation/blanketter

 

genrebild handfängsel

Utbildningsplan

(PDF, 172 kB, nytt fönster)

Utbildningsplanen gäller från och med hösttermin 2018

 

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 18 C
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten