Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Projekt om romer som brottsoffer

Ida Nafstad har fått forskningsmedel från Brottsofferfonden för att i två år driva projektet ”Romer som offer i svenska brottmålsdomstolar”. I projektet kommer romer som brottsoffer att studeras.

Projektsammanfattning
Det svenska rättssystemet verkar i ett samhälle som blir allt mer mångkulturellt, globaliserat och pluralistisk. Det övergripande syftet med projektet är att öka kunskapen om svenska brottsmålsdomstolar och deras roll i att garantera rättssäkerheten för offer i ett mångkulturellt samhälle. Möten mellan romers rättspraxis, nationella minoritetsrättigheter och brottmålsdomstolar kommer att vara utgångspunkt för att undersöka detta, utifrån frågeställningarna:

  • Hur förstår svenska brottmålsdomstolar romer som offer?
  • Hur hanteras distinktionen mellan gruppen och individet av domstolarna, och vilka följder får detta för romska offer?


Ida Nafstads personliga sida