Intressant tycker studenter om inblick i rättssociologisk forskning

Föreläsning med många i publiken. PANORAMADAG: Forskare och studenter samlades idag i en fullpackad Lux aula i Lund för en förmiddag ägnad ämnet rättssociologi och rättssociologisk forskning, den årliga Panoramadagen.

Rättssociolog intervjuad om tonårspojke som dömts för förtal

En tonårspojke som spred en kränkande bild på sociala medier har nu dömts för förtal. Rättssociologen Karl Dahlstrand har forskat på kränkningar i en digital kontext och menar att den ovanliga domen ger en inblick i en sluten ungdomsvärld.

Staffan Michelson har disputerat

Staffan Michelson försvarade sin avhandling i rättssociologi ”Empowerment and Private Law. Civil Impetus for Sustainable Development” fredag 30 november kl. 13.00 i Pufendorfsalen på Juridicum i Lund.

Staffan Michelsons avhandling spikad!

Spikningen av Staffan Michelsons avhandling "Empowerment and Private Law. Civil Impetus for Sustainable Development" ägde rum fredagen 9 november på Rättssociologiska institutionen.

Bättre kunskap om Barnkonventionen när 14 länder klara med digital plattform

Ballonger släpps vid universitetsplatsen. Den digitala plattformen Child Rights Online har nu lanserats i 14 länder och ska ge lärare och lärarstudenter bättre kunskap om Barnkonventionen för att erbjuda barn och unga en mer inkluderande och jämlik skolgång.

Ny innovativ grundbok i rättssociologi

En efterlängtad introduktion i rättssociologi på svenska har lanserats i höst. Boken "Om rättssociologi" introducerar ett innovativt tankesätt som bygger på att rättssociologi utgår från fyra dimensioner.

Vår forskare diskuterar rättegången mot TeliaSonera i webb-tv

Under torsdagen deltog Rättssociologens forskare Isabel Schoultz tillsammans med andra experter i webb-tv-programmet Veckans juridik. Ämnet var svenska företag och korruption i och med den pågående rättegången mot TeliaSonera.

Japans advokatsamfund på besök på Rättssociologen

Representanter från bland annat Japan Federation of Bar Association besökte måndagen 10 september Rättssociologiska institutionen för att höra forskaren Isabel Schoultz berätta om Sveriges rättshjälpssystem.

Vår forskare på plats vid rättegången mot Telia

Bild på en Teliaskylt I dag inleds rättegången mot Telia och tidigare medarbetare som åtalas för grov bestickning efter att ha köpt in sig på 3G-licenser i Uzbekistan år 2007. På plats i Stockholms tingsrätt är Isabel Schoultz som forskar om hur företaget hanterat krisen.

Uppmärksammad enkät om kränkningar genomförs på nytt

Karl Dahlstrand har beviljats forskningsmedel från Ulla V. Bondesons stiftelse för rättssociologisk och kriminologisk forskning för att genomföra en replikation av de två enkätstudier som låg till grund för hans avhandling "Kränkning och upprättelse. En rättssociologisk studie av kränkningsersättning till brottsoffer".