Föreläsning om skjutningar i kriminella miljöer

Elin Jönsson utanför Eden i Lund. I morse var före detta student på Kriminologiprogrammet Elin Jönsson på plats i Edens hörsal för att berätta för nuvarande studenter på programmet om sin utredning på Brå "Skjutningar i kriminella miljöer". Hon fokuserade på hur hon praktiskt jobbat med sin utredning för att studenterna, som snart själva ska jobba med miniutredningar, ska få inblick hur det fungerar ute i verkligheten.

IS hade kunnat definieras som en olaglig organisation på grund av sin verksamhet

Håkan Hydén skriver idag ett debattinlägg i Sydsvenskan "Regeringen sitter med skägget i brevlådan" gällande IS-krigare och deras familjer som nu när IS är besegrat kommer vilja återvända till Sverige.

Kasta ägg på glassbilen, artificiell intelligens och löpsedlar - stor bredd i omfattande bok till Hydéns ära

Håkan Hydéns avhandling i samma rödoranga färg som nya festskriften. Seniorprofessor i rättssociologi Håkan Hydén har nyligen fått i gåva en festskrift på 820 sidor med bidrag från 60 författare. Hydén har sedan 1970-talet varit starkt engagerad i debatten om rättens betydelse i samhället.

Intressant tycker studenter om inblick i rättssociologisk forskning

Föreläsning med många i publiken. PANORAMADAG: Forskare och studenter samlades idag i en fullpackad Lux aula i Lund för en förmiddag ägnad ämnet rättssociologi och rättssociologisk forskning, den årliga Panoramadagen.

Rättssociolog intervjuad om tonårspojke som dömts för förtal

En tonårspojke som spred en kränkande bild på sociala medier har nu dömts för förtal. Rättssociologen Karl Dahlstrand har forskat på kränkningar i en digital kontext och menar att den ovanliga domen ger en inblick i en sluten ungdomsvärld.

Staffan Michelson har disputerat

Staffan Michelson försvarade sin avhandling i rättssociologi ”Empowerment and Private Law. Civil Impetus for Sustainable Development” fredag 30 november kl. 13.00 i Pufendorfsalen på Juridicum i Lund.

Staffan Michelsons avhandling spikad!

Spikningen av Staffan Michelsons avhandling "Empowerment and Private Law. Civil Impetus for Sustainable Development" ägde rum fredagen 9 november på Rättssociologiska institutionen.

Bättre kunskap om Barnkonventionen när 14 länder klara med digital plattform

Ballonger släpps vid universitetsplatsen. Den digitala plattformen Child Rights Online har nu lanserats i 14 länder och ska ge lärare och lärarstudenter bättre kunskap om Barnkonventionen för att erbjuda barn och unga en mer inkluderande och jämlik skolgång.

Ny innovativ grundbok i rättssociologi

En efterlängtad introduktion i rättssociologi på svenska har lanserats i höst. Boken "Om rättssociologi" introducerar ett innovativt tankesätt som bygger på att rättssociologi utgår från fyra dimensioner.

Vår forskare diskuterar rättegången mot TeliaSonera i webb-tv

Under torsdagen deltog Rättssociologens forskare Isabel Schoultz tillsammans med andra experter i webb-tv-programmet Veckans juridik. Ämnet var svenska företag och korruption i och med den pågående rättegången mot TeliaSonera.