Karsten Åström har blivit hedersdoktor i Linköping

Foto på Karsten Åström Rättssociologiska institutionens professor emeritus Karsten Åström har utnämnts till hedersdoktor av Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet.

Rättssociologens doktorer i antologi om arbetsrätt

foton på Lena Svenaeus och Ankie Hartzén Rättssociologiska institutionens disputerade doktorer Lena Svenaeus och Ankie Hartzén har skrivit varsitt kapitel till boken Lavalgenerationen, en antologi om arbetsrättens och arbetsmarknadens utveckling på 2010-talet.

Barnfonden visade hur samhällsvetare kan göra skillnad

Foto från Barnfondens föreläsning för kriminologiprogrammet Studerar du samhällsvetenskap kanske du någon gång drabbas av oro för hur dina teoretiska kunskaper ska omsättas i praktiken.

Renommerad kriminolog undervisade om hur våld i nära relationer möjliggörs av digital teknologi

Molly Dragiewicz fotograferad av Patrik Olsson Kriminologen Molly Dragiewicz, docent vid School of Criminology and Criminal Justice, Griffith University i Brisbane, Australien, besökte Lunds universitet för ett seminarium med kriminologiprogrammet.

Amin Parsa om uniformer och krigslagar

Rättssociologens forskare Amin Parsa har skrivit kapitlet ”Military Uniform and Lethal Targeting in International Law on Armed Conflict” i den nyutkomna boken Uniform: Clothing and Discipline in the Modern World.

Rättssociologiska institutionen får ny adress

Rättssociologiska institutionens besöksadress på karta Samma plats men ny adress – den 1 juli bytte Rättssociologens byggnad adress till Allhelgona Kyrkogata 18 C.

Gymnasieelever sommarjobbar på Rättssociologen

Bild på Sherri och Isabelle Sherri Hedström och Isabelle Jellhede tillbringar två veckor i juni vid Rättssociologiska institutionen, i ett forskningsprojekt om ersättningen som betalas ut till offer för kränkningsbrott.

Föreläsning om skjutningar i kriminella miljöer

Elin Jönsson utanför Eden i Lund. I morse var före detta student på Kriminologiprogrammet Elin Jönsson på plats i Edens hörsal för att berätta för nuvarande studenter på programmet om sin utredning på Brå "Skjutningar i kriminella miljöer". Hon fokuserade på hur hon praktiskt jobbat med sin utredning för att studenterna, som snart själva ska jobba med miniutredningar, ska få inblick hur det fungerar ute i verkligheten.

IS hade kunnat definieras som en olaglig organisation på grund av sin verksamhet

Håkan Hydén skriver idag ett debattinlägg i Sydsvenskan "Regeringen sitter med skägget i brevlådan" gällande IS-krigare och deras familjer som nu när IS är besegrat kommer vilja återvända till Sverige.

Kasta ägg på glassbilen, artificiell intelligens och löpsedlar - stor bredd i omfattande bok till Hydéns ära

Håkan Hydéns avhandling i samma rödoranga färg som nya festskriften. Seniorprofessor i rättssociologi Håkan Hydén har nyligen fått i gåva en festskrift på 820 sidor med bidrag från 60 författare. Hydén har sedan 1970-talet varit starkt engagerad i debatten om rättens betydelse i samhället.