Japans advokatsamfund på besök på Rättssociologen

Representanter från bland annat Japan Federation of Bar Association besökte måndagen 10 september Rättssociologiska institutionen för att höra forskaren Isabel Schoultz berätta om Sveriges rättshjälpssystem.

Vår forskare på plats vid rättegången mot Telia

Bild på en Teliaskylt I dag inleds rättegången mot Telia och tidigare medarbetare som åtalas för grov bestickning efter att ha köpt in sig på 3G-licenser i Uzbekistan år 2007. På plats i Stockholms tingsrätt är Isabel Schoultz som forskar om hur företaget hanterat krisen.

Uppmärksammad enkät om kränkningar genomförs på nytt

Karl Dahlstrand har beviljats forskningsmedel från Ulla V. Bondesons stiftelse för rättssociologisk och kriminologisk forskning för att genomföra en replikation av de två enkätstudier som låg till grund för hans avhandling "Kränkning och upprättelse. En rättssociologisk studie av kränkningsersättning till brottsoffer".

Om trygghet och kriminalitet på landsbydgen

Patrik Olsson, doktor i rättssociologi, intervjuas av tidningen Norra Skåne om det lokala missnöjet i Vinslöv sedan polisen inte kunnat ingripa mot flera inbrott i trakten.

Första studenterna att examineras från nya mastersprogrammet

Masterstudenterna 2018-06-04. STUDENTNYHET MASTER GRADUATION CEREMONI 4 JUNI 2018.

"Ingen kan lura er med snygga stapeldiagram"

Studenterna som tar examen i Kriminologi våren 2018. STUDENTNYHETER: De nyexaminerade studenterna får peppande ord på vägen under examenshögtiden för kriminologiprogrammet som hölls i Stadshallen idag!

Arbetsmiljön krockar med socialrätten vid vård hemma

När hemtjänstanställda och personliga assistenter arbetar i någons hem uppstår en konflikt mellan rätten till en trygg arbetsmiljö och individens rätt till omsorg och integritet. Eva Schömer, docent i rättssociologi, berättade om sin forskning vid ett seminarium på AFA Försäkring 27 april 2018, skriver AFA på sin webbplats.

Besök i Uzbekistan ger djupare förståelse för rättssociologi

Patrik Olsson har, tillsammans med ett antal kollegor från Rättssociologiska institutionen, varit i Uzbekistan inom ett Erasmussamarbete mellan Lunds universitet och University of World Economy and Diplomacy i Uzbekistan.

Debatt: ”Sverige behöver ingen ny nämnd för diskriminering - det är DO som måste sättas på rätt kurs"

Mitt förslag är att Sverige låter sig inspireras av hur Canadian Human Rights Commission (CHRC) hanterar diskrimineringsanmälningar, skriver Lena Svenaeus, fil. dr. i rättssociologi och tidigare JämO i sitt debattinlägg på dagensjuridik.se

Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter

I 15 år har Lunds universitet undervisat runt 800 lärare från 25 olika länder om barns rättigheter. Nu har de tagit nästa steg: – Vi har klarat av den svåraste delen; att göra projektet självgående. De vi utbildat är väl förberedda och vi har stöttat dem genom att rigga en plattform så de kan fortsätta arbetet mer på egen hand, säger rättssociologen Per Wickenberg som varit med sedan start.