Nyheter

Debatt: ”Sverige behöver ingen ny nämnd för diskriminering - det är DO som måste sättas på rätt kurs"

Mitt förslag är att Sverige låter sig inspireras av hur Canadian Human Rights Commission (CHRC) hanterar diskrimineringsanmälningar, skriver Lena Svenaeus, fil. dr. i rättssociologi och tidigare JämO i sitt debattinlägg på dagensjuridik.se

Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter

I 15 år har Lunds universitet undervisat runt 800 lärare från 25 olika länder om barns rättigheter. Nu har de tagit nästa steg: – Vi har klarat av den svåraste delen; att göra projektet självgående. De vi utbildat är väl förberedda och vi har stöttat dem genom att rigga en plattform så de kan fortsätta arbetet mer på egen hand, säger rättssociologen Per Wickenberg som varit med sedan start.

Debatt: ”Amnesti råder för brott mot diskrimineringslagen”

Offer för diskriminering ska få den hjälp de har rätt till och lagens sanktionssystem ska användas, skriver Lena Svenaeus, fil. dr. i rättssociologi och tidigare JämO i sitt debattinlägg i Svenska dagbladet angående DO:s prat om strategi, effektivitet och rättssäkerhet.

Migranter hamnar oftare i skuld

Skatteverket behöver bli bättre på att informera utrikes födda menar doktorand på Rättssociologiska institutionen Davor Vuleta som har intervjuats av DN och Kristianstadsbladet angående rapporten Ekonomisk otrygghet – en deskriptiv analys av migranters överskuldsättning.

Metoo "En historisk kvinnlig revolution"

Eva Schömer, docent i rättssociologi, har intervjuats av tidningen Barometern OT om den våg av berättelser som följt på #metoo, en hashtag som skapades i sociala medier i höstas för att uppmärksamma sexuella trakasserier.

"Så kan kollektivavtal användas mot sexuella trakasserier"

Lena Svenaeus har intervjuats av TCOs webbtidning Arbetsvärlden om kollektivavtal som en väg framåt efter #metoo.

Studenter fick inblick i forskningens bredd under Panoramadagen

Onsdagen den 17 januari samlades studenter och forskare i Stadshallen i Lund för Rättssociologens årliga Panoramadag.

Sexuella trakasserier mer än ett arbetsmiljöproblem

DEBATT: Eva Schömer lektor i rättssociologi vid Lunds universitet, skriver på ETCs debattsida (14/12) att ett förbud mot att skriva om ”verkligheten”, från sexuella trakasserier till arbetsmiljöproblem, skulle utgöra ett steg i rätt riktning.

Svenska modellen är inte alls dödsdömd

Marita Ulvskog hänvisar till Rättssociologiska institutionens senaste doktorand Ann-Christine Hartzén i det inlägg hon gör på Sydsvenskans "Aktuella frågor" (13/11).

Är den grova organiserade brottsligheten bara ett polisiärt problem?

Studenter på Kriminologiprogrammet fick förra måndagen (6 november) höra Klas Friberg, chef för Polisregion Väst föreläsa om polisreformen och den grova organiserade brottsligheten i Sverige i aulan på LUX i Lund.