Rättssociolog på korruptionsförebyggande uppdrag i Centralasien

Patrik Olsson på konferens i Uzbekistan i februari 2020. Foto: Privat I slutet av februari var Patrik Olsson, universitetslektor vid Lund universitet, i Uzbekistan för att konferera om ett av områdets största akademiska problem.

Sara Blomqvist om arbete och karriär efter kandidatexamen i kriminologi

Sara Blomqvist. Foto: Isabel Schoultz Den sista gästföreläsaren att besöka kandidatprogrammet i kriminologi innan självkarantän blev vårens livsstilstrend var Sara Blomqvist, avgående brottsutredare på Tullkriminalenheten i Karlshamn.

Snabbt och lätt när institutionen presenterade sin forskning för nya studenter

Studenter i publiken på Panoramadagen 2020 Onsdag 29 januari arrangerade Rättssociologiska institutionen det årliga forskningsseminariet Panoramadagen. För institutionens nya studenter var det ett tillfälle att överblicka institutionens forskning och bredda sin kunskap om rättssociologi.

Rättssociologen Monika Lindbekk ska undersöka ”islams sista bastion”

Egyptens högsta domstol. I slutet av 2020 fortsätter Monika Lindbekk sin forskning om islamisk lag vid Universitetet i Bergen, i ett projekt som fått forskningsanslag om 20 närmare miljoner norska kronor.

”Fraemling” visar att samma person kan vara både förövare och brottsoffer

Stillbild från Fraemling Strax innan jul arrangerade Kriminologernas universitetsförening, Rättssociologiska institutionen och Sociologiska institutionen en visning av filmen Fraemling för studenterna på kriminologiprogrammet. Efter filmen var regissören Mikel Cee Karlsson på plats för att svara på studenternas många frågor, bland annat om den okonventionella gestaltningen av kriminalitet.

Nytt forskningsprojekt undersöker effekterna av näthat mot journalister

toppbild hot och hat mot journalister Ökande mängder hot och hat riktat mot journalister riskerar att underminera centrala demokratiska koncept. Problemets omfattning studeras på Rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet.

Barnrättsinstitutet ger ut en antologi om barnkonventionen

Omslag till antologin Perspektiv på barnkonventionen Den 20 november är det 30 år sedan FN:s generalförsamling antog konventionen om barnets rättigheter. Lagom till jubiléet publicerar Barnrättsinstitutet vid Lunds universitet en bok om hur den omdebatterade konventionen kan tillämpas i praktiken när den blir svensk lag.

Karsten Åström har blivit hedersdoktor i Linköping

Foto på Karsten Åström Rättssociologiska institutionens professor emeritus Karsten Åström har utnämnts till hedersdoktor av Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet.

Rättssociologens doktorer i antologi om arbetsrätt

foton på Lena Svenaeus och Ankie Hartzén Rättssociologiska institutionens disputerade doktorer Lena Svenaeus och Ankie Hartzén har skrivit varsitt kapitel till boken Lavalgenerationen, en antologi om arbetsrättens och arbetsmarknadens utveckling på 2010-talet.