Om trygghet och kriminalitet på landsbydgen

Patrik Olsson, doktor i rättssociologi, intervjuas av tidningen Norra Skåne om det lokala missnöjet i Vinslöv sedan polisen inte kunnat ingripa mot flera inbrott i trakten.

Första studenterna att examineras från nya mastersprogrammet

Masterstudenterna 2018-06-04. STUDENTNYHET MASTER GRADUATION CEREMONI 4 JUNI 2018.

"Ingen kan lura er med snygga stapeldiagram"

Studenterna som tar examen i Kriminologi våren 2018. STUDENTNYHETER: De nyexaminerade studenterna får peppande ord på vägen under examenshögtiden för kriminologiprogrammet som hölls i Stadshallen idag!

Arbetsmiljön krockar med socialrätten vid vård hemma

När hemtjänstanställda och personliga assistenter arbetar i någons hem uppstår en konflikt mellan rätten till en trygg arbetsmiljö och individens rätt till omsorg och integritet. Eva Schömer, docent i rättssociologi, berättade om sin forskning vid ett seminarium på AFA Försäkring 27 april 2018, skriver AFA på sin webbplats.

Besök i Uzbekistan ger djupare förståelse för rättssociologi

Patrik Olsson har, tillsammans med ett antal kollegor från Rättssociologiska institutionen, varit i Uzbekistan inom ett Erasmussamarbete mellan Lunds universitet och University of World Economy and Diplomacy i Uzbekistan.

Debatt: ”Sverige behöver ingen ny nämnd för diskriminering - det är DO som måste sättas på rätt kurs"

Mitt förslag är att Sverige låter sig inspireras av hur Canadian Human Rights Commission (CHRC) hanterar diskrimineringsanmälningar, skriver Lena Svenaeus, fil. dr. i rättssociologi och tidigare JämO i sitt debattinlägg på dagensjuridik.se

Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter

I 15 år har Lunds universitet undervisat runt 800 lärare från 25 olika länder om barns rättigheter. Nu har de tagit nästa steg: – Vi har klarat av den svåraste delen; att göra projektet självgående. De vi utbildat är väl förberedda och vi har stöttat dem genom att rigga en plattform så de kan fortsätta arbetet mer på egen hand, säger rättssociologen Per Wickenberg som varit med sedan start.

Debatt: ”Amnesti råder för brott mot diskrimineringslagen”

Offer för diskriminering ska få den hjälp de har rätt till och lagens sanktionssystem ska användas, skriver Lena Svenaeus, fil. dr. i rättssociologi och tidigare JämO i sitt debattinlägg i Svenska dagbladet angående DO:s prat om strategi, effektivitet och rättssäkerhet.

Migranter hamnar oftare i skuld

Skatteverket behöver bli bättre på att informera utrikes födda menar doktorand på Rättssociologiska institutionen Davor Vuleta som har intervjuats av DN och Kristianstadsbladet angående rapporten Ekonomisk otrygghet – en deskriptiv analys av migranters överskuldsättning.

Metoo "En historisk kvinnlig revolution"

Eva Schömer, docent i rättssociologi, har intervjuats av tidningen Barometern OT om den våg av berättelser som följt på #metoo, en hashtag som skapades i sociala medier i höstas för att uppmärksamma sexuella trakasserier.