”Fraemling” visar att samma person kan vara både förövare och brottsoffer

Stillbild från Fraemling Strax innan jul arrangerade Kriminologernas universitetsförening, Rättssociologiska institutionen och Sociologiska institutionen en visning av filmen Fraemling för studenterna på kriminologiprogrammet. Efter filmen var regissören Mikel Cee Karlsson på plats för att svara på studenternas många frågor, bland annat om den okonventionella gestaltningen av kriminalitet.

Nytt forskningsprojekt undersöker effekterna av näthat mot journalister

toppbild hot och hat mot journalister Ökande mängder hot och hat riktat mot journalister riskerar att underminera centrala demokratiska koncept. Problemets omfattning studeras på Rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet.

Barnrättsinstitutet ger ut en antologi om barnkonventionen

Omslag till antologin Perspektiv på barnkonventionen Den 20 november är det 30 år sedan FN:s generalförsamling antog konventionen om barnets rättigheter. Lagom till jubiléet publicerar Barnrättsinstitutet vid Lunds universitet en bok om hur den omdebatterade konventionen kan tillämpas i praktiken när den blir svensk lag.

Karsten Åström har blivit hedersdoktor i Linköping

Foto på Karsten Åström Rättssociologiska institutionens professor emeritus Karsten Åström har utnämnts till hedersdoktor av Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet.

Rättssociologens doktorer i antologi om arbetsrätt

foton på Lena Svenaeus och Ankie Hartzén Rättssociologiska institutionens disputerade doktorer Lena Svenaeus och Ankie Hartzén har skrivit varsitt kapitel till boken Lavalgenerationen, en antologi om arbetsrättens och arbetsmarknadens utveckling på 2010-talet.

Barnfonden visade hur samhällsvetare kan göra skillnad

Foto från Barnfondens föreläsning för kriminologiprogrammet Studerar du samhällsvetenskap kanske du någon gång drabbas av oro för hur dina teoretiska kunskaper ska omsättas i praktiken.

Renommerad kriminolog undervisade om hur våld i nära relationer möjliggörs av digital teknologi

Molly Dragiewicz fotograferad av Patrik Olsson Kriminologen Molly Dragiewicz, docent vid School of Criminology and Criminal Justice, Griffith University i Brisbane, Australien, besökte Lunds universitet för ett seminarium med kriminologiprogrammet.

Amin Parsa om uniformer och krigslagar

Rättssociologens forskare Amin Parsa har skrivit kapitlet ”Military Uniform and Lethal Targeting in International Law on Armed Conflict” i den nyutkomna boken Uniform: Clothing and Discipline in the Modern World.

Rättssociologiska institutionen får ny adress

Rättssociologiska institutionens besöksadress på karta Samma plats men ny adress – den 1 juli bytte Rättssociologens byggnad adress till Allhelgona Kyrkogata 18 C.