Ny docent vid Rättssociologiska institutionen

Bild på Rustam Samhällsvetenskapliga fakulteten antar Rustamjon Urinboyev som docent i rättssociologi.

Håkan Hydén förklarar varför Arbetsdomstolen ogillar att Lunds universitet avskedat en fuskanklagad forskare

Universitetshuset. Foto: Kennet Ruona Lunds universitets (LU) rektor kritiserar Arbetsdomstolens (AD) förmåga att bedöma bevis efter att den ogiltigförklarat avskedandet av en forskare som bedömts skyldig till forskningsfusk. Men att domstolen avgjort att det inte förekommit oegentligheter i forskningen är ett missförstånd, menar Håkan Hydén, professor emeritus i rättssociologi.

Hur nordeuropeiska välfärdsstater använder byråkratiskt våld mot asylsökande

Personer som väntar i ett väntrum Tre forskare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet har sammanställt en antologi som ifrågasätter uppfattning om en flyktingkris år 2015. Boken undersöker även hur Tyskland, Sverige och Danmark använder byråkrati för att kontrollera, disciplinera och forma asylsökandes liv.

Lena Svenaeus expert i regeringens utredning om jämställda livsinkomster

Lena Svenaeus Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) har förordnat Rättssociologiska institutionens forskare Lena Svenaeus att ingå som expert i Kommissionen för jämställda livsinkomster.

Rädsla för hat leder till självcensur hos journalister

Foto på rad av människor som håller i telefoner. Ett nytt forskningsprojekt ska ta reda på hur den ökade risken för hatstormar mot journalister påverkar yttrandefrihet och demokrati. Bland annat ska vad som skrivs om 2000 journalister på Twitter analyseras. Att självcensur förekommer visar den inledande kunskapssammanställning som forskarna gjort.

Lund lockar flest kriminologiintresserade studenter

Universitetshuset. Foto: Kennet Ruona Ansökningsperioden till högskolestudier för höstterminen 2020 slog rekord. Över 400 000 ansökningar lämnades in. Kriminologi är fortsatt ett populärt ämne och kandidatprogrammet vid Lunds universitet har flest sökande för andra året i rad.

Rättssociolog på korruptionsförebyggande uppdrag i Centralasien

Patrik Olsson på konferens i Uzbekistan i februari 2020. Foto: Privat I slutet av februari var Patrik Olsson, universitetslektor vid Lund universitet, i Uzbekistan för att konferera om ett av områdets största akademiska problem.