Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Utbildning

Rättssociologen ger dig unika färdigheter
Som student får du kunskaper som är unika och värdefulla på arbetsmarknaden! Lund är det enda universitet i Norden som erbjuder rättssociologi på alla nivåer upp till magisternivå.

Här hittar du information om vilka utbildningar som vi erbjuder här på Rättssociologiska institutionen.

För grundutbildningar öppnar normalt antagningen inför höstterminen omkring 15 mars och stänger 15 april. Inför vårterminen öppnar antagningen runt 15 september och stänger 15 oktober. För masterutbildningar kan andra datum gälla.

Du ansöker till utbildningarna via Antagning.se.

 

Siluett av studenter som läser .

Sök utbildning på dessa sidor: 

 

En annan blick på lag och rätt

Varför följs vissa lagar men inte andra? Vad leder till att nya lagar stiftas eller att befintliga lagar görs om? Rättssociologi ger en förståelse för rättens möjligheter, begränsningar och beroende av det omgivande samhället och hanterar frågor som har att göra med förhållandet mellan rätten och samhället i övrigt.

Vad är orsaken till att en viss lag ser ut som den gör? Vad har lagen för konsekvenser för människan i vardagslivet? Vilken roll spelar sociala och rättsliga normer i familjen, i skolan, på arbetsplatsen och i samhället i stort?

Läser du på ett av våra program eller fristående kurser i rättssociologi får du diskutera och svara på denna typ av frågor.

Arbetsmarknad

Efter studierna har våra studenter som har tagit en samhällsvetenskaplig examen exempelvis valt att arbeta vid statliga/kommunala myndigheter, privata företag och ideella verksamheter som projektledare, utredare, handläggare eller rådgivare.

Många av våra studenter väljer att kombinera sina studier i rättssociologi med polisexamen eller juristexamen och kan sedan arbeta inom Interpol, polisen, tullverket, kriminalvårdsverket, domstolsverket och på advokatbyråer.

Unik utbildning i Norden

Som enda universitet i Norden kan Lund erbjuda ämnet rättssociologi som självständigt akademiskt ämne från grundutbildning till forskarutbildning. Vi har kurser på alla nivåer upp till kandidat- och magisternivå.

Genom att läsa rättssociologi får du en bred orientering i hur påverkansprocesser, normbildning och styrning fungerar i företag, organisationer, myndigheter och samhället i sin helhet.

 

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Anette Salling
Studievägledare
Telefon: 046-222 41 55
Anette [dot] Salling [at] soclaw [dot] lu [dot] se


Anna Sonander
Studierektor
Mottagningstid: Enligt överenskommelse.
Telefon: 046-222 69 35
Anna [dot] Sonander [at] soclaw [dot] lu [dot] se

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14 M
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten