Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Karriär eller fortsatta studier

Du tänker på framtiden redan nu

Studera vidare

Kriminologiprogrammet leder till en kandidatexamen i kriminologi med valbart huvudområde i sociologi eller rättssociologi. Utbildningen ger därmed behörighet till vidare studier på avancerad nivå (masternivå) inom respektive huvudområde.

Masterprogram som du kan söka efteråt

Masterprogram inom sociologi. Läs mer på Sociologiska institutionens webbplats.

Masterprogram inom rättssociologi. Läs mer här på Rättssociologens webbplats.

 

Arbetsmarknaden

Kriminologiprogrammet ger inblick i arbetslivet

Under utbildningens gång får du träffa yrkesverksamma representanter från arbetsmarknaden. Du får ta del av deras berättelser om olika arbetsuppgifter, arbetslivserfarenheter och organisationer.

Detta hoppas vi ska ge dig en bild av arbetsmarknaden men fungerar också för att ge arbetsmarknaden kännedom och kunskap om din utbildning.

Att bygga och utveckla relationer mellan universitetet och arbetsmarknaden är positivt för din möjlighet att ordna praktikplats och för möjligheten att få jobb efter avslutad utbildning.


Ingen yrkesutbildning

Kriminologiprogrammet är ingen yrkesutbildning, utan en generell utbildning som ger samhällsvetenskaplig kompetens och färdigheter att främst arbeta med utredningar, utvärderingar och analyser med särskilt fokus på det kriminologiska området d.v.s. sådant som rör brott, straff, lag och rätt. Eftersom de studenter som går utbildningen inte stöps i en och samma form, så kan arbetsmarknaden för examinerade studenter också variera.


Jobba med till exempel 

Kriminologi är ett ökande intresseområde med nya professioner på framväxt. Exempel på tänkbar sysselsättning efter utbildningen, kan vara att arbeta med utredning, analys och planering inom Polisen, Tullverket, Länsstyrelsen eller Kriminalvården.

Du skulle kunna arbeta med integrationsfrågor eller brottsförebyggande verksamhet inom skola, kommunal förvaltning, social sektor eller i människorättsorganisationer. Beroende på vad du har med dig för erfarenheter i övrigt, finns också möjlighet att arbeta som behandlare, informatör eller samhällsanalytiker.

Om du väljer att läsa vidare på master- och doktorandnivå efter din kandidatexamen, kan dina studier leda till arbete som bl.a. lärare och forskare vid universitet och högskola.

 

Läs mer

Arbetsförmedlingen

Karriärstöd, jobb och praktik på Lunds universitet

 

 

Kriminologiprogrammet är ett samarbete mellan Sociologen och Rättssociologen. Till Sociologiska institutionens webbplats.

Sidansvarig:

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14 M
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten