Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Karriär eller fortsatta studier

Du tänker på framtiden redan nu

Vidare studier

Kriminologiprogrammet leder till en kandidatexamen i kriminologi med valbart huvudområde i sociologi eller rättssociologi. Utbildningen ger därmed behörighet till vidare studier på avancerad nivå (masternivå) inom respektive huvudområde och inom kriminologi.

Om du väljer att läsa vidare på master- och doktorandnivå efter din kandidatexamen, kan dina studier leda till arbete som bland annat lärare och forskare vid universitet och högskola.

Många får relevanta jobb

En undersökning bland personer som tagit examen från kriminologiprogramment mellan 2015 och 2018 visar att 70 procent fick sitt första arbete som var relevant för utbildningen inom ett år, medan 15 procent angav att det tog mer än ett år. Drygt 60 procent hade en tillsvidareanställning 2019, medan cirka 25  procent angav att de studerar.

Den huvudsakliga arbetsgivaren är staten, där jobb inom Kriminalvården, Polisen och domstolar är vanligast. Hos Kriminalvården arbetar man ofta med utredning, samordning, handläggning och direkt med de intagna på fängelset. På Polismyndigheten är många brottsutredare som ägnar sig åt analys av bevis och förhör vittnen och misstänkta. Inom domstolsväsendet är arbete med handläggning och  planering av förhandlingar vanliga sysslor.

Ingen yrkesutbildning

Kriminologiprogrammet är ingen yrkesutbildning, utan ger dig samhällsvetenskaplig kompetens att arbeta med utredningar, utvärderingar och analyser med fokus på brott, straff, lag och rätt. Eftersom du har stora möjligheter att forma programmet efter dina intressen kan arbetsmarknaden för examinerade studenter variera. Du kan arbeta med brottsförebyggande verksamhet inom skola, eller på kommunal och regional nivå, eller som utredare eller analytiker på en myndighet. Möjligheterna är stora, beroende på dina tidigare erfarenheter och valen du gör inom programmet.

Under utbildningen räffar du yrkesverksamma representanter från arbetsmarknaden. Du får ta del av deras berättelser om olika arbetsuppgifter, arbetslivserfarenheter och organisationer. Du får en bild av arbetsmarknaden och arbetsmarknaden får kännedom och kunskap om din utbildning. Att bygga och utveckla relationer mellan universitetet och arbetsmarknaden är positivt för din möjlighet att ordna praktikplats och för möjligheten att få jobb efter avslutad utbildning.

Läs mer

Arbetsförmedlingen

Karriärstöd, jobb och praktik på Lunds universitet

 

 

Kriminologiprogrammet är ett samarbete mellan Sociologen och Rättssociologen. Till Sociologiska institutionens webbplats.