Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kandidatprogram i kriminologi

Ett samarbete mellan Sociologiska institutionen och Rättsociologiska institutionen. Start varje höst.

SGKRI Kandidatprogram i kriminologi 180 högskolepoäng.

Genrebild kriminologi

Kriminologiprogrammet är ett samarbete mellan Sociologiska institutionen och Rättssociologiska institutionen och startar varje hösttermin.
Till Sociologiska institutionens webbplats.

Kriminella livsstilar, normer och rättsregler

Varför begår människor brott? Varför tenderar de flesta människor att följa sociala normer? Varför följer människor vissa lagar men inte andra? Hur kan vi förebygga brottslighet? Hur och varför straffar vi människor? Inom kriminologiprogrammet presenteras och diskuteras kriminologiska, sociologiska och rättssociologiska grundfrågor som dessa.

Kandidatprogrammet i kriminologi är en treårig utbildning i samarbete mellan Sociologiska institutionen och Rättssociologiska institutionen med fokus på ständigt aktuella ämnen som social normer, social kontroll, brott och straff. På arbetsmarknaden märks ett ökat intresse för kriminologi med nya yrken inom området på framväxt. Som kriminolog med utrednings- och utvärderingskompetens kan du exempelvis arbeta inom Polisen, Tullverket och Länsstyrelsen och kommuner.

Aktuella kriminologiska problem och teman

Lagars efterlevnad och effektivitet, kriminella livsstilar, våld, brottsoffer, genus och brott, rädsla för brott, ekonomisk brottslighet, polisväsendet, brottsförebyggande arbete och straff- och behandlingsinstitutioner är exempel på teman som tas upp under utbildningen. Vi utforskar olika metoder och teorier inom kriminologin och lär oss hur man skapar ny kunskap. Vi behandlar aktuella kriminologiska problem och fenomen som programmets lärare förankrar i aktuell och relevant forskning på området.  Programmet brukar även bjuda in forskare från sociologin och rättssociologin för att berätta om vad som pågår just nu inom olika forskningsområden.

Teori och praktik

Både teoretiska och praktiska moment ingår i utbildningen. Du ges även möjligheter till utlandsstudier inom programmets ramar. Läs Majas berättelse om sin praktik.

Utbildningsplan

Utbildningsplan, gäller från och med hösttermin 2018 (PDF, 172 kB, nytt fönster)

Kursplaner, litteraturlistor och scheman hittar du under respektive termin. Se sidan Utbildningens innehåll

Sök programmet som startar varje höst

 

Blanketter och dokument

För att hitta alla våra blanketter, gå till https://www.soclaw.lu.se/utbildning/studieinformation/blanketter

 

genrebild handfängsel

Utbildningsplan

(PDF, 172 kB, nytt fönster)

Utbildningsplanen gäller från och med hösttermin 2018