Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Masterprogrammet i rättssociologi (SASOL)

Masterprogrammet i rättssociologi, SASOL, är ett tvärvetenskapligt program som ges på plats i Lund med start på hösten.

Programmet ger dig kunskap om hur lagstiftning och rättsordning fungerar på nationell och transnationell nivå och hur de påverkar vanliga medborgares vardagsliv. Du förbereds för både forskarstudier och för att jobba med utredningar och utvärdering av projekt eller offentlig policy.

Programmet ges på engelska.

Översiktlig information på svenska

  • Master of Science i samhällsvetenskap med inriktning rättssociologi
  • Undervisningsspråk: engelska
  • Längd: 2 år, heltid, 120 hp
  • Ort: Lund
  • Rättssociologiska institutionen
  • Start: augusti

Masterprogrammet i rättssociologi är ett tvärvetenskapligt program som syftar till att introducera dig till studiet av rätten, de rättsliga institutionerna och rättsligt beteende i ett socialt sammanhang. Programmet erbjuder en avancerad översikt över rättssociologi med möjlighet till specialisering inom rättssociologiska områden såsom kriminalpolitik, kriminologi, rättskulturer och rättssystem, mänskliga rättigheter, den juridiska professionen, styrning, lagstiftning och genus, lagstiftning och globalisering och reglering.
 
Syftet med programmet är att öka dina kunskaper om hur rätten och de rättsliga institutionerna arbetar på nationell och transnationell nivå och hur de påverkar det dagliga livet för vanliga medborgare. Programmet kommer att ge dig de färdigheter som behövs för att kritiskt granska, analysera och värdera samspelet mellan rättssociologisk teori och praktik, utforska rättsutvecklingen, och studera verkställande på nationell, internationell och global nivå.
 
Programmet erbjuder ett brett utbud av alternativa kurser för den enskilde studenten inom samhällsvetenskapliga fakulteten och ger dig fördjupade kunskaper i ditt huvudämne eller inom andra områden som gynnar dina forskningsintressen. Som student på programmet kan du också välja mellan flera kurser i forskningsmetodik för att anpassa programmet till dina särskilda intressen.
 
Det finns goda möjligheter att åka utomlands och gå kurser på ett av de många universitet som vi har utbytesavtal med. Våra partneruniversitet i Danmark, Norge och Baskien erbjuder några distansbaserade kurser inom ramen för programmet.

Öppna utbildningsplanen för Masterprogrammet i rättssociologi (pdf, nytt fönster)

 

OBS! Alla sökande måste bifoga ett avsiktsbrev ("statement of purpose") i sin ansökan till masterprogrammet i rättssociologi.
Ladda ner mallen för avsiktsbrevet (pdf, nytt fönster).

 

Läs mycket mer om programmet på vår engelska webbplats. 

Kontakta vårt masterprogram SASOL

Programadministratör
Helena Edberg
Telefon: 072-531 45 74
E-post: helena [dot] edberg [at] soclaw [dot] lu [dot] se