Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Termin 1

Hösttermin. SOCA74: Sociologi: Kriminologi, 30 hp
Kriminologiprogrammets första termin

Termin 1 är en för programmet obligatorisk kurs som ger grundläggande kunskaper i samhällsvetenskaplig teori och metod. Syftet är att ge dig grundläggande vetenskapliga verktyg för att analysera kriminologiska problemställningar.

I kursen presenteras och diskuteras sociologiska/kriminologiska grundfrågor och klassiska sociologiska traditioner för att introducera ämnena och uppmuntra dig till att utforska vad kriminologi är.

Utifrån allmänsociologisk metodologi diskuteras kvalitativa och kvantitativa ansatser för att samla in material och analysera fenomen som rör sociala avvikelser, brott, straff samt normer och rättsregler. Brottsstatistik och domstolsstatistik studeras och problematiseras. Hur produceras statistik om brott och rättsordningen? Vilka samband finns mellan tidsanda, nya lagar och skapandet av ny kunskap? Hur kan metodologiska frågor betraktas utifrån ett maktperspektiv? Vidare exemplifieras och diskuteras intervjuer och etnografiska traditioner samt etiska problem. Vikten av perspektivrikedom och analytisk mångfald betonas.

Sociologi: Kriminologi, 30 hp, SOCA74

 

Sidansvarig:

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14 M
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten