Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kritiska perspektiv på brott, straff och socialkontroll

Avancerad nivå | Höstterminen

RÄSN10, Kritiska perspektiv på brott, straff och socialkontroll, 7,5 högskolepoäng

  • Kursen ges på engelska

Utifrån rättssociologiska och kriminologiska perspektiv erbjuder kursen fördjupad kunskap om brott, strafftillämpning, kriminalpolitik och social kontroll. Presentationer och diskussionerna utgår från en konstruktivistisk syn på brott, där utgångspunkten är att det som räknas som avvikande beteende och som brott inte är något av naturen givet. Under kursen arbetar du med en essä som du själv väljer ämne för. Du tillgodogör dig kursinnehållet genom föreläsningar samt seminarium där du presenterar ditt arbete och kommenterar andras pågående arbeten.

Kursen berör tre teman:

  • Den sociala konstruktionen av brott och kontroll
  • Rådande straffrättsliga och kriminalpolitiska trender
  • Alternativa konflikthanteringsmekanismer och reparativ rättvisa

 

Kursplan för RÄSN10 (PDF, nytt fönster)

Litteraturlista för RÄSN10 (PDF, nytt fönster)

Viktig information om ansökningskoder

När du söker masterkurserna RÄSN10, RÄSN11 eller RÄSN12 finns två alternativ för varje kurs på antagning.se. Observera att dessa har olika anmälningskoder och att en är på distans och den andra är på campus (normal). När du söker är det är viktigt att du väljer det alternativ som är rätt för dig.

Urklipp med kursinformation.