Om Barnrättsinstitutet
Under nästan 15 år arrangerade Lunds universitet i samarbete med Sida det internationella utbildningsprogrammet Child Rights, Classroom and School Management. Detta initiativ fokuserade på att stärka barns rättigheter inom utbildningssektorn i l7 länder/nätverk; Cambodia, China, Colombia, Egypt, Ethiopia. India, Indonesia, Kenya, Malawi, Mozambique, Namibia, Souyh Africa, Sri Lanka, Sweden, Tanzania, Uganda, Vietnam, Zambia. I nätverket arbetade förändringsagenter som arbetade för Barnets rättigheter i sina respektive länder. Genom programmet etablerades omfattande förändringsprocesser, uppbyggnad av professionella nätverk och spridning av kunskap om Barnkonventionen till en mängd olika aktörer och institutioner.
Efter programmets framgångsrika genomförande – med cirka 800 utbildade lärare från 25 länder– tog Lunds universitet nästa steg. För att säkra och vidareutveckla den kompetens och de nätverk som skapats, etablerades Barnrättsinstitutet. Institutet verkar som en katalysator för fortsatt forskning och utbildning för att främja barns rättigheter i både policy och praktik.
Nätverk med två uppgifter
Institutet är en mångvetenskapligt sammansatt universitetsorganisation av öppen nätverkskaraktär verksam inom området ”barnets rätt”. Barnrättsinstitutets verksamhet och aktiviteter vilar på två ben: Forskning och samverkan med det omgivande samhället (inklusive utbildning).
Institutets uppgift är att verka för nationellt och internationellt kunskapsutbyte samt att hålla kontakt med och stödja forskare, utbildare och nätverk vid Lunds universitet med kunskapsintresse inom området barnets rätt och barns levnadsvillkor i samhället. Nätverket vill även stimulera och stödja gränsöverskridande utbildnings- och forskningsansökningar inom fältet.
Nationell och internationell utbildning
Barnrättsinstitutet verkar för att utveckla utbildning inom området Child Rights – nationellt såväl som internationellt. Det kan gälla Minor Field Studies (MFS), lärar- och studentutbytessatsningar och masterkurser med inriktning på barn och barnets rätt samt att stödja kontakter mellan forskning, utbildning och praktik.
Lärare och forskare från Lunds universitets olika fakulteter ska uppmuntras att medverka. Just nu är forskare från hälften av universitetets fakulteter aktiva i Barnrättsinstitutet. Ambitionen är att institutet ska ha en mångvetenskaplig verksamhet utifrån en samhällsvetenskaplig bas.
Nätverket i sociala medier
I facebook-gruppen Global Network for CRC Change Agents får du kontakt med 300 change agentsi 28 länder som jobbar med förändringsarbete för barnkonventionen inom utbildning. Välkommen att gå med!