Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studentguide

Studievägledarens bästa tips!

För att trivas med sina studier finns det en rad saker som måste stämma. Du är alltid välkommen att kontakta Rättssociologiska institutionen men det finns även mycket hjälp att få på andra håll.

På denna sida har studievägledaren samlat det mesta du behöver veta som Lundastudent, som information om bostad, ekonomi, IT-support och det rika studentlivet.

LU-kortet

  • ID-kort inom Lunds universitet
  • Passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen
  • Lånekort

Du som är student vid Lunds universitet ska ha ett personligt passerkort, LU-kortet.  Det kostar ingenting och det går snabbt och lätt att skaffa kortet. Ta med legitimation till fotograferingen. Har du inte detta får du inte fotograferas. Läs mer om Lu-kortet här.

Läs mer om din kod eller vad du gör om du förlorat ditt kort på www.lu.se/lukortet.

Ladok

- För studieintyg, registreringsintyg och tentaresultat

Ladok är ett datorbaserat system för dokumentation av studieresultat för högskolestuderande i Sverige. Varje lärosäte har ett lokalt Ladok. Här samlas uppgifter om studerande på grund- och avancerad nivå och för studerande på forskarnivå. Om du är student och vill se dina uppgifter i Ladok kan du gå in via Studentportalen med ditt studentkonto.

Om studieintyg och Ladok.

  • Studie- och registeringsintyg skriver du ut själv
    För studieresultat kan du skapa ett verifierbart intyg i Ladok med hjälp av ditt studentkonto. Här kan du skriva ut ett landsomfattande Ladok intyg från de läroanstalter du har läst vid i Sverige. Du kan även skriva ut ett registreringsintyg. Behöver du ett manuellt intyg med namnunderskrift kan du vända dig till studentreceptionen (endast Lunds ladok). Även institutionerna kan hjälpa dig med detta.
     
  • Tentamensresultat
    Tentamensresultat kollar du själv i Ladok genom att använda din studentidentitet. Resultatet på tentamen meddelas oftast inom 15 arbetsdagar.

Studentreceptionen

Studentreceptionen på Stora Algatan 4 finns för dig som lundastudent. Här finns Studieinformationen, International Deskoch Karriärinformationen. I Studentreceptionen kan du få information om våra utbildningar, utlandsstudier, ditt studentkonto eller få hjälp att komma i kontakt med rätt person.

Kontaktinformation Studentreceptionen och International Desk
Box 117, 221 00 Lund
Besöksadress: Stora Algatan 4, Lund
Öppettider: måndag–fredag 10:00–14:00
Telefontid: 10:00–12:00, 046-222 01 00
E-post: studentreception [at] lu [dot] se

Allmänna studievägledningen

Med universitetets allmänna studievägledning kan du diskutera studier och yrkesval, till exempel vad som krävs för att komma in på en viss utbildning, hur du kan kombinera olika ämnen, vilka yrken dina studier kan leda till eller hur du gör om du vill byta studieinriktning.

Studentlivet

Lunds universitet erbjuder så mycket mer än bara studier. Läs mer om det fantastiska utbud av aktiviteter och organisationer som Lunds studentliv bjuder på! Kultur, politik, nöje och sport.

Här hittar du bland annat mer om:

Hitta bostad

Ibland kan det vara svårt att hitta bostad i Lund. Här finns lite tips.

Studiemedel och ekonomi

På denna länk kan du läsa mer om studiemedel (CSN), bostadsbidrag och stipendier för dig som studerar.

CSN:s hemsida

Friskvård och hälsa

Studenthälsan ger dig stöd och hjälp när du mår dåligt och kan bland annat hjälpa dig med:

  • Grupper och kurser
  • Alkohol och droger
  • Sexuell hälsa
  • Vård och stöd
  • Sjukanmälan, sjukskrivning

Om du blir sjuk under studierna behöver du kontakta Försäkringskassan för att sjukanmäla dig. Genom att göra det blir det lättare för dig i den eventuella kontakten med CSN. Om du inte klarar av att ta dina poäng på grund av sjukdom kan du då påvisa att du varit sjuk under den aktuella perioden. Tänk på att det aldrig går att sjukanmäla sig i efterhand.

Mer information på Studenthälsans sidor.

Pedagogiskt stöd (Student med funktionsnedsättning)

Att ha en funktionsnedsättning som till exempel en synskada, dyslexi eller adhd är inget hinder för roliga och spännande studier vid Lunds universitet! Du har samma rätt som andra studenter att få undervisning av hög kvalitet och en bra studiemiljö. Tillsammans med din samordnare kommer du fram till vilket stöd som passar bäst för dina studier. Du erbjuds olika former av stöd beroende på din situation, till exempel anteckningsstöd, tentamensstöd eller talböcker*. Du kan också få tillgång till en mentor eller specialpedagog som bland annat kan ge dig studieteknisk handledning.

Du är välkommen att höra av dig till Ida Jarbe Holmlund Pedagogiskt stöd/ Avdelningen Studiestöd och vägledning för att diskutera ditt behov av pedagogiska stödåtgärder. Ida är samordnare för studenter inom Samhällsvetenskapliga fakulteten och nås på 046-222 49 29 eller ida [dot] jarbe_holmlund [at] stu [dot] lu [dot] se

*Kontakta Gabriella Johansson på Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek för information om talböcker.

Läs mer: Student med funktionsnedsättning

Studieverkstaden

Vill du förbättra din studieteknik? Vill du bli bättre på att skriva akademiska texter eller få stöd med ditt uppsatsskrivande? Vill du bli säkrare på att tala inför andra? Då kan du vända dig till Studieverkstaden!  Öppet för alla studenter.

Karriärstöd, jobb och praktik

Du som är student vid Lunds universitet kan få karriärstöd. På universitetets jobb- och karriärportal, mycareer.lu.se , kan du registrera dig och få tillgång till jobb, ex-jobb, praktik- och traineeplatser i Sverige och internationellt

Du är välkommen att mejla ditt CV eller ansökningsbrev till career [at] er [dot] lu [dot] se (career[at]er[dot]lu[dot]se). Våra karriärinformatörer granskar det gärna åt dig.

Exempel på karriärinformationens seminarier:

  • CV och personligt brev
  • Anställningsintervju
  • Hitta jobben

Läs mer om karriärstöd, jobb och praktik på Lunds universitets centrala webbplats.

Studentprästerna i Lund

Vid alla universitet och högskolor i Sverige finns studentpräster. Prästerna finns till för samtal om tro, studier, relationer, identitet och mycket mer och har tystnadsplikt. Studentprästerna finns på tre ställen i Lund: Domkyrkoforum, Byggmästargatan 21 och fjärde våningen på AF. Studentprästerna nås på: 046-35 87 35 
studentprasterna [dot] lund [at] svenskakyrkan [dot] se (studentprasterna[dot]lund[at]svenskakyrkan[dot]se)

Studentombud 

Ibland blir studenter orättvist eller kränkande behandlade av universitetet eller av dess anställda. Olika former av trakasserier och diskriminering kan förekomma. Vid sådana situationer finns Studentombudet till din hjälp. Här på webbplatsen hittar du mer information om vilken hjälp du kan få. Tveka inte att ta kontakt.

Studerandeskyddsombud

Ett studerandeskyddsombud kan begära att en skyddsrond ska göras. En skyddsrond kan gälla både fysisk och psykosocial studiemiljö.

Lunds samhällsvetarkår

Information om kårmedlemskap, terminsräkning, länkar till nationernas hemsidor m.m.

Lunds samhällsvetarkår

Rättigheter och skyldigheter som student

Här kan du läsa mer om vilka rättigheter och skyldigheter du har som student.

Diskrimineringslag

Diskrimineringslagen som träder i kraft 1 januari 2009 reglerar studenternas lika möjligheter och rättigheter.

Gå till diskrimineringslagen

Om du blir sjuk

Om du blir sjuk är det viktigt att du sjukskriver dig, så att du slipper problem med ditt studiemedel. Viktigt är även att du hör av dig till skolan om sjukdomen blir långvarig.

Om du sjukanmält dig till Försäkringskassan blir det lättare för dig i kontakten med CSN.

Läs mer om sjukskrivning här.

Personskadeförsäkring

- Du är försäkrad som student

http://www.lu.se/studera/livet-som-student/studentrattigheter/personskadeforsakring

Fusk, störningar och trakasserier

Som student är du skyldig att hålla dig till de lagar och regler som gäller för Lunds universitet. Det innebär bland annat att fusk och störande verksamhet bestraffas med en varning eller avstängning.

Mer om fusk, störningar och trakasserier.

Kurslitteratur

  • Kurslitteratur kan vara en dyr kostnad för en student. Ett tips kan vara att låna böcker på Lunds universitets bibliotek
  • Många böcker finns även på de allmänna biblioteken. Ett annat tips är att köpa begagnade böcker.
  • På Lunds universitets centrala sidor hittar du mer om kursböcker.

Biblioteken

Lunds universitets bibliotek, LUB, finns i Lund, Malmö och Helsingborg. Totalt är det ett 30-tal bibliotek som erbjuder dig kurs- och referenslitteratur och läsplatser. På flera bibliotek finns även grupprum och datorarbetsplatser.

Läs mer om biblioteken.

Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek är ditt fakultetsbibliotek om du läser bland annat Rättssociologi. Här hittar du kurs- och referenslitteratur, specialtidskrifter m.m. inom dessa ämnesområden. På biblioteket finns läsplatser, datorarbetsplatser och grupprum till studenternas förfogande. Biblioteket ligger i Hus J på Allhelgona Kyrkogata 14, norr om Eden.

Ditt LU-kort är även ditt lånekort som fungerar på alla biblioteken i LUB.

Datorer

Internetuppkopplade datorer finns på universitetsbiblioteken som du kan använda genom din studentidentitet. På Universitetsbiblioteket finns också ett trådlöst nätverk för dig med bärbar dator.

IT-tjänster, support och driftinfo

Som student får du bland annat ett studentkonto som du använder för att logga in på Studentportalen, komma åt din webbmejl med mera.

Läs mer om IT-tjänster, support och driftinfo.

Utskrifter

Utskrifter kan göras på Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek.

Kopiering

Media-Tryck finns det möjligheter att kopiera större upplagor och specialframställningar. Det gäller kopiering med tilläggsfärg, fullfärgskopior, laminering, vikning, falsning etc. Beställ arbetet ca två dagar i förväg så att du är säker på att det blir klart i tid. Arbeten betalas på reproavdelningen vid avhämtning. Vid mindre upplagor hänvisas du till Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek.

Rättssociologiska institutionen

Besöksadress:
Allhelgona kyrkogata 18C
(våning 3), Lund

Postadress:
Rättssociologiska institutionen, Box 42, 221 00 Lund


E-post: expedition [at] soclaw [dot] lu [dot] se (expedition[at]soclaw[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 41 55