Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ana Maria Vargas Falla

Affilierad forskare

Forskningsområden

  • Reglering av informella arbetare
  • Lag och mänsklig utveckling
  • Sociala normer och samhällsengagemang

Pågående forskning

Hur påverkar rättsliga institutioner livet för informella arbetare? Forskningen undersöker vilka alternativa bestämmelser som kan hjälpa informella arbetare att förbättra sina arbetsvillkor och i slutändan deras socioekonomiska situation.

Två fall ska studeras: formaliserade gatuförsäljare och informella cykel-taxis (rickshaws) i Bogotá, Colombia. Syftet är att förklara betydelsen av alternativa former av reglering jämfört med  traditionell formalisering. Lagen kan spela en samordnande roll medan informell reglering fortsätter att råda.

Genom att samarbeta med de två organisationer som reglerar det dagliga livet för dessa arbetstagare och deras företag, kan rättsliga institutioner hålla en samordnande roll och bli mer effektiva i att reglera det offentliga rummet i Bogotá istället för att försöka föra en detaljerad kontroll över det, vilket ofta kriminaliserar dessa aktiviteter.

Resultaten bidrar till debatten om rättsliga institutioners roll i utvecklingsländerna, där idéer om modernisering har drivit igenom formaliseringsreformer som utesluter de mest utsatta grupperna i samhället.

Publikationer

Ana Maria Vargas Falla
E-post: ana_maria [dot] vargas_falla [at] soclaw [dot] lu [dot] se

Forskare

Rättssociologiska institutionen

31

Ana Maria Vargas är en deltagande aktionsforskare inom juridik och utveckling. Hon kommer från Colombia, där hon har studerat juridik, och har även en master i utvecklingsstudier från Sverige.

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14 M
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten