Programkoordinator Patrik Olsson öppnade upp informationsträffen med att välkomna studenter och gäster till LUX Aula. Han lyfte bland annat kompetensen och möjligheterna studenterna har efter examen.
Anna Nordin från Länsstyrelsen var först ut att tala. Hon berättade om sin bakgrund inom Kristianstads kommun med brottsförebyggande verksamhet och om sitt nuvarande jobb som samordnare på Länsstyrelsen. Hon pratade om vikten av samverkan och åtkomsten till brottsförebyggande arenor.
– Det är basalt att alla förvaltningar samarbetar när det gäller allt från skolan och fastigheter till alla slags kommunala angelägenheter.
Från kriminalvården kom Otto Tylberg och Silvana Jancevska och berättade om verksamheter inom frivård, som är kriminalvård ute i samhället. De förklarade olika metoder och begrepp de använder och vad straff i frivården betyder för de dömda.
Lokalpolischefen i Lund, Anna-Karin Boije berättade sedan om polisens arbete. Hon pekade på att brottsförebyggande åtgärder skapar ett tryggare och säkrare samhälle. Även hon betonade vikten av samverkan mellan myndigheter, kommuner och organisationer.
– Vi inom polisen har tillsammans med bland annat Länsstyrelsen, MSB, kommun och sjukvård en viktig samhällsroll.
Även Akademikerförbundet SSR:s studentombudsman Carl Larsson var på plats. Han pratade om lönenivåer inom relevanta branscher och fördelarna med att vara fackligt ansluten.