Praktikerdagen är ett tillfälle mellan för kontaktskapande mellan universitetet och relevanta aktörer från arbetslivet. I år var representanter från Polisen, Länsstyrelsen, Tingsrätt, Hyres- och arrendenämnden samt Försvarsmakten närvarande.
Efter att lektor Anna Sonander hälsat välkomna och presenterat praktikkurserna delade några verksamhetsrepresentanter med sig av sina erfarenheter av att ha praktikanter – och att vara praktikanter.
Anna Nordin, brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen Skåne, påpekade att studenter tillför ny kunskap och insikter till arbetsplatsen. Hon lyfte värdet i det personliga perspektivet och att bli speglad och ifrågasatt. Studenten Marica Eriksson var Anna Nordins praktikant förra hösten och berättade om sina erfarenheter och sin slutrapport "Synliggörandet av mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation: En översyn av kommunernas lägesbilder enligt Lag (2023:196)".
Läs Marica Erikssons rapport om mäns våld mot kvinnor (PDF, ny flik)
Danijela Tomasovic är klienthandläggare på Anstalten Tygelsjö och presenterade verksamheten med Rättssociologiska institutionens alumn Ann-Sofie Tanskanen som gjorde praktik på anstalten för två år sedan. Efter praktiken var hon kvar som anställd. Hon uppmuntrade alla studenter med intresse för kriminalvården att söka sig dit.
Lena Petersen arbetar på Hyres- och arrendenämnden i Malmö. Nämnden är en specialdomstol för tvistemål i hyresrätts-, bostadsrätts- och arrenderättstvister. Lena Petersen pratade om erfarenhet att ta emot en praktikant. Genom åren har hon tagit emot många praktikanter från kandidatprogrammet i kriminologi och berättade att de är väldigt uppskattade på hennes arbetsplats.