Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Queerhet som en gränsskapande mekanism

Två flaggor bakom ett staket på vardera sida om en väg som går rakt fram.

Queera asylsökande till EU måste anpassa sig till migrationsmyndigheternas föreställningar om kön och sexualitet för att deras asylskäl ska framstå som trovärdiga. I en ny studie avslöjar Sophia Zisakou migrationsmyndigheternas fördomsfulla förväntningar på asylsökande HBTQI-personer i den europeiska asylprocessen.

Personer som utsätts för förföljelse, diskriminering eller våld på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet har rätt till asyl i Europeiska unionen. Asylsökande som anländer till EU:s gränser tilldelas en migrationshandläggare som försöker fastställa om deras asylskäl är giltiga. Detta är praxis, men att bevisa sin sexuella läggning eller könsidentitet för byråkrater kan vara svårt och komplicerat.

Läs mer om studien på Rättssociologiska institutionens engelska webbplats.