Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anna Lundberg kommenterar nya regeringens migrationsrättsliga förslag

Anna Lundberg
Anna Lundberg är en av initiativtagarna till Asylkommissionen som granskar förskjutningar på det asylrättsliga området i Sverige. Hennes forskning handlar om rättslig reglering inom migration och på det sociala området.

– De bygger på bristfälliga kunskaper om hur migrationsregler fungerar i praktiken och vad de får för konsekvenser

I helgen intervjuade flera svenska medier Rättssociologiska institutionens professor Anna Lundberg om innehållet i Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna plan för regeringsbildningen. Sammanställningen av partiernas överenskommelser kallas Tidöavtalet och innehåller omkring närmare 200 reformförslag.

I medierna kommenterar Anna Lundberg partiernas migrationspolitiska förslag, i synnerhet att partierna vill utreda om människor kan utvisas på grund av bristande vandel. I Tidöavtalet står det att ”Med bristande vandel avses förhållanden såsom bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, nätverk eller klan, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska organisationer eller miljöer som hotar grundläggande svenska värden eller om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet.”

– Hur ska man kunna bedöma om en person lever ett skötsamt liv när vi lever i en demokrati? Jag har svårt att se hur det inte ska leda till diskriminering, och hur det här ska fungera i praktiken i ljuset av det tolkningsutrymme som finns, sa Anna Lundberg till Dagens Nyheter, vilket även Expressen rapporterade.

På samma ämne kommenterade hon i SVT:
– De bygger på bristfälliga kunskaper om hur migrationsregler fungerar i praktiken och vad de får för konsekvenser. Till exempel är det inte så att alla utvisningsbeslut kan fullföljas, även om individerna själva skulle vilja återvända till sitt tidigare hemland.

Även Sveriges radio intervjuade Anna Lundberg om utvisningar till följd av bristande vandel.
– Jag har svårt att se att det inte skulle leda till ett mycket stort godtycke i de här ärendena. Enskilda skulle förutse hur beslut skulle kunna landa och tjänstemän skulle ha svårt att tillämpa de här reglerna på ett rättssäkert sätt.

Är det då enskilda tjänstemän som skulle ta hand om den här bedömningen?
– Jag tänker mig att det är troligt att tjänstemän på Migrationsverket skulle ha den här uppgiften men det får utredningen svara på, om utredningen nu tillsätts på riktigt.

 

Läs även Anna Lundbergs syn på idén att införa transitcenter för asylsökande i SVT:s artikel.

I Dagens Eko klockan 16:45, 16 oktober, medverkar Anna Lundberg från 03:27.

Artikeln i Dagens Nyheter publicerades i tidningen 16 oktober och finns bakom betalvägg på dn.se.

Expressens referat av artikeln i DN finns på expressen.se


Uppdatering 24 oktober

På måndag morgon publicerade Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad en debattartikel Anna Lundberg skrivit om Tidöavtalet med juristen Hanna Scott och migrationsforskare Jacob Lind. Underrubriken "”Förslaget skulle befästa ett angiverisamhälle där lärare, socialarbetare och personal i sjukvården tvingas bli medlöpare.” skriver författarna bland annat att "Tidöavtalets avsikt att genom anmälningsplikten 'komma till rätta med skuggsamhället', framstår inte bara som humanitärt stötande, men även missvisande utifrån vad som är rättsligt möjligt och utifrån vad forskning och beprövad erfarenhet visar".

Läs debattartikeln på sydsvenskan.se