Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Isabel Schoultz

Filosofie doktor och biträdande lektor

Forskningsområden

  • Företags brottslighet och förnekelseprocesser
  • Ansvarsutkrävande och kontroll av staten
  • Hatbrott med antiziganistiska motiv

Pågående forskning

Business as usual: Företags försvarsstrategier vid beskyllningar om brott. Projektet syftar till att studera vilka strategier företag tillämpar när de bemöter beskyllningar om brott. I likhet med många andra forskare som studerar skador som orsakats av stater eller företag, använder vi en utvidgning av brottsbegreppet som inkluderar även icke straffbara kränkningar av mänskliga rättigheter och miljön. Vi har valt att utgå från tre medialt uppmärksammade företag med olika ägarstrukturer, samtliga med anknytning till Sverige: Telia Sonera, Lundin Petroleum och Stora Enso.

Under 2012 avslöjades den så kallade Uzbekistanaffären där chefer på Telia Sonera nu är misstänka för mutbrott. Lundin Petroleum anklagades för delaktighet i brott mot mänskligheten i Sudan av flertalet NGOs vilket blev startskottet för en förundersökning som pågår i Sverige om folkrättsbrott. Anklagelserna mot Stora Enso, som bland annat varit föremål för utredning av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, har innefattat företagets agerande gentemot lokala markägare i Kina, avverkningar av skog i finska Lappland och barnarbete i Pakistan.

Forskningsprojektet pågår mellan 2016 och 2019 i samarbete med Janne Flyghed på Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet och är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Photo of Isabel Schoultz by Emma Lord.
E-post: isabel [dot] schoultz [at] soclaw [dot] lu [dot] se

Forskare

Rättssociologiska institutionen

+46 46 222 88 11

31


Isabel Schoultz är disputerad i kriminologi vid Stockholms universitet, numera verksam som biträdande lektor och forskare på Rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet.

Mer om Isabel i våra nyheter:

Vår forskare diskuterar rättegången mot TeliaSonera i webb-tv

Japans advokatsamfund på besök på Rättssociologen

Varför hatbrott med antiziganistiska motiv inte klaras upp

Medverkan Sveriges Radios

Rättegången mot Telia i Sveriges Radios Studio Ett (2018-09-04)

Isabel Schoultz medverkar 37:40 min in i programmet.

Utmärkelse

Isabels artikel State Crime in the Street-Level Bureaucracy: Towards an Understanding of Crimes of the Welfare State som har publicerats i International Criminal Justice Review blev framröstad som årets artikel 2012 (Richard J. Terrill Paper of the Year Award).
 

Rättssociologiska institutionen

Lunds universitet
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14 M
, 223 62 Lund


Postadress: Box 42, 221 00 Lund

Samhällsvetenskapliga fakulteten