Bakgrund
Anna Sonander är lektor och studierektor på Rättssociologiska institutionen.
Hon disputerade 2008 med doktorsavhandlingen ”Att arbeta med barn som brottsoffer”.
Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).
Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.
Lina Ponnert & Anna Sonander
Projektet har som övergripande syfte att undersöka och analysera principen om barnets bästa i praktiken, med fokus på det spänningsförhållande som kan finnas när både enskilda barns bästa och en grupp barns bästa ska beaktas. Empirin utgörs av intervjuer med skolor och HVB-hem där projektet undersöker hur dessa verksamheter resonerar kring och hanterar normbrytande beteende hos tonåringar som riskerar att påverka gruppen negativt. Projektet har även särskilt intresse för vilken betydelse barnkonventionens nya status som lag i Sverige kan innebära i praktiken.
Forskningsprojektet finansieras av Stiftelsen Justa Gardi stiftelse och pågår under 2020 - 2021
Charlotte Palmstierna, Anna Sonander, Per Wickenberg
Studien avser att samla in kunskap och erfarenheter om efterlevnaden av barnkonventionen från de delar av förvaltningarnas verksamheter som möter Malmöborna i sitt dagliga arbete, som till exempel socialsekreterare, fritidsledare, lärare, kulturpedagoger, kommunvägledare, samt från verksamheter som har stor påverkan på barns livsvillkor, som till exempel samhällsplanerare och andra strategiska funktioner som planerar insatser som rör barn direkt eller indirekt.
Utifrån det insamlade materialet undersöks sedan hur förutsättningarna ser ut för att medarbetarna ska efterleva barnkonventionen och utifrån det svara på hur man på olika nivåer kan arbeta med strategier för att öka efterlevnaden.
Finansiär: Malmö stad
Anna Sonander och Tamy Al Saad
Skolor som valt att använda sig av skolbrandmän har på olika sätt haft problem med en orolig skolmiljö med en hård attityd bland elever och en respektlöshet gentemot varandra, men även i förhållande till skolans personal. Personalen upplever att det saknats fungerande vuxenrelationer. På dessa skolor har syftet med skolbrandmän varit att långsiktigt öka tryggheten bland eleverna, men även bland personalen.
Projektet syftar till att undersöka om insatsen skolbrandmän har trygghetsskapande effekt, men även i ett längre perspektiv kan verka brottsförebyggande.
I projektet intervjuas både skolbrandmän om sin upplevelse av att arbeta på en skola, men även elever, lärare och annan personal medverkar i studien.
Västtrafik och Pendeltågen Stockholm har sedan den 1 april 2020 arbetat med extra insatser för att öka tryggheten i kollektivtrafiken. Insatserna inom de båda organisationerna utgörs av situationella insatser och består av liknande aktiviteter i form av ett ökat antal trygghetsvärdar, och syftar huvudsakligen till att öka resenärernas känsla av trygghet. Trygghetsvärdar jobbar trygghetsskapande med mjuka värden och bemötandet i förhållande till resenärerna. Trygghetsvärdarna ska kunna möta olika typer av människor, något som kräver särskild lämplighet. Bakgrunden till de ökade insatserna är en medvetenhet om att störande moment i kollektivtrafiken bidragit till att skapa otrygghet för resenärer och personal på aktuella linjer. Detta kan i sin tur leda till att färre personer åker kollektivt.
Utvärderingen syftar till att undersöka insatserna och dess effekt. Materialet utgörs av enkäter med resenärer, enkäter och intervjuer med trygghetsvärdar samt intervjuer med centrala aktörer i respektive organisation.
Visar av publikationer. Sorterade efter år och sen titel.
Anna Sonander är lektor och studierektor på Rättssociologiska institutionen.
Hon disputerade 2008 med doktorsavhandlingen ”Att arbeta med barn som brottsoffer”.