Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsprojekt

Kunskap om rättens roll i samhället

Rättssociologer forskar om rättssystemets möjligheter, begränsningar och samhälleliga beroende. De undersöker vilken roll normer, regler och lagar har inom familjen, på skolan och jobbet och i samhället i stort.

Tecknad bild på en man som undersöker en lagparagraf under mikroskop.

Bredden i våra forskningsområden är stor och bidrar till intressanta diskussioner och samarbeten, samtidigt som forskningen sammanstrålar i det gemensamma sättet att vända lag och rätt ett extra varv.

Aktuella forskningsprojekt

Pågående avhandlingsprojekt

Institutionens doktorander presenterar sina avhandlingsprojekt på de personliga sidorna. Klicka på respektive namn för att läsa mer.

 • Dusty Rights: Social resilience, law, and environment in Taranto, Italy
  Carlo Nicoli Aldini
   
 • Hate and threats against journalists: Consequences for freedom of speech and democracy
  Oscar Björkenfeldt
   
 • Inform, Nudge, Replace: How digital systems drive changes in urban behaviours 
  Magnus Eriksson
   
 • Svängdörrar till näringslivet? En rättssociologisk studie om övergångar från toppen av stat och region till näringslivet och dess reglering
  Heraclitos Muhire
   
 • (De)constructing the concealment of domestic violence in family law – A study of German child custody disputes and alternative realities after gendered violence
  Lisa Schmitz
   
 • Feeling queer, feeling real: Affective economies of truth in queer asylum politics
  Sophia Zisakou

Kontaktinformation

Ole Hammerslev
Studierektor för forskarutbildningen
E-post: ole [dot] hammerslev [at] soclaw [dot] lu [dot] se