Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digitalization and Legal Responsibility

Digitalisering möjliggör för maskiner att ta eller bidra till allt mer komplexa beslut med höga insatser. Detta väcker frågan om vilket juridiskt ansvar vi har vid digitaliserat beslutstagande. Vårt projekt undersöker om digitalisering är ett hot mot sedan länge etablerade modeller för juridiskt tänkande, resonerande och dömande, och om så är fallet, varför det är det och vad vi kan göra åt saken. Vårt fokus ligger på empiriskt material inom lag och säkerhet, som begrundas i ljuset av internationella lagregler med särskilt avseende till ansvarsbördan hos operatörer och vhefer, programmerare, producenter och stater.

Det är bortom tvivel att det finns en betydande efterfrågan på vår forskning, inte minst från svensk industri med dess höga insatser i digitalisering. Nordiska universitet saknar i dag jämförbara froskingsprojekt. Då vi kombinerar empirisk forskning med grundforskning kommer våra utfall vara överförbara till andra områden där digitalisering och juridik möts.

Som medarbetare vid Sveriges största forskningsmiljö för internationell lag har vi specialiserat oss på interdiciplinär forskning. Vi är experter på internationell lag och bidrar med digitaliseringsspecifika kunskaper till projektet, bland annat i form av datavetenskap och datorteknik, eller högt ansedda publikationer om samspelet mellan teknologi och juridik.

Finansiering av projektet kommer från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

FORSKARE PÅ PROJEKTET

Amin Parsa, forskare
Rättssociologiska institutionen

Leila Brännström, forskare
Juridiska institutionen

Markus Gunnefl, forskare
Juridiska institutionen

Noll, Gregor - Department of Law at the School of Business, Gothenburg University (PI)