Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Välkommen som student våren 2024

Viktig information inför terminsstarten

Välkommen till Rättssociologiska institutionen! Denna information riktar sig till dig som har blivit antagen hos oss till fristående kurs eller kurs inom Kandidatprogrammet i kriminologi vårterminen 2024.

Sidans innehåll

Vinterknoppar framför universitetshuset.

Allmän information för vårterminen 2024

Viktiga datum

Öppettider

Studievägledningen har vinterstängt 15 december - 8 januari

Antagningsbesked

Till kurs inom Kandidatprogrammet i kriminologi eller fristående kurs vårterminen 2024

Så här går det till:

 • 11 december får du ett mail om att antagningsbeskedet finns tillgängligt på "Mina sidor" på antagning.se. Detta måste du svara på senast 18 december. När du har svarat får du ett bekräftande mail till den e-postadress du har uppgivit på antagning.se.
 • 21 december kommer andra urvalets antagningsbesked. På detta besked krävs inget svar. Om du vill tacka nej (om du har tackat ja i första urvalet) skickar du ett mail till anette [dot] salling [at] soclaw [dot] lu [dot] se (anette[dot]salling[at]soclaw[dot]lu[dot]se) och noterar det på antagning.se.
 • Om du står som reserv till en kurs och vi har möjlighet att ge dig en plats hör vi av oss.
 • Vi öppnar för sen ansökning via antagning.se 15 december.
 • Är du antagen med villkor måste du kontrollera att du uppfyller behörigheten innan kursstart. Deltar du i någon examination i januari får du dispens att delta i undervisningen i väntan på rättning.

Scheman, litteraturlistor och kursplaner

Välkomstbrev

Välkomstbrev skickas ut i början av januari med information inför kursstart. De adresseras till den mejladress du uppgivit på antagning.se. Du kan också läsa välkomstbreven för vårterminen 2024 här efter att de skickats ut.

RÄSA03 Rättssociologi: Grundkurs

RÄSA34 Rättssociologi: Straffrätt för samhällsvetare

RÄSK02: Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen

Detta behöver du göra som ny student

Blir du antagen till kurs eller utbildningsprogram på Lunds universitet skickas information om studentkontot och studentportalen till den mailadress du uppgett på antagning.se. Har du redan ett aktivt studentkonto får du inget nytt.

1. Aktivera ditt studentkonto

Som student får du ett studentkonto och tillgång till studentportalen som du använder för studieadministrativa ändamål.

2. Webbregistrera dig (öppnar 8 januari)

Vid kursstart är det viktigt att du webbregistrerar dig på den kurs du är antagen till och som du vill gå.

3. Gå in på din lärplattform Canvas

Canvas är Lunds universitets universitetsgemensamma lärplattform. Där ligger all information om kursen du registrerat dig på.

Läs mer om Canvas på Lunds universitets sida för digital undervisning

4. Skapa ett konto på LU Zoom

Zoom används på Lunds Universitet för att skapa och delta i digitala möten. I de fall det blir aktuellt med distansundervisning på din utbildning sker det via Zoom.

Behöver du hjälp?

Studentreceptionen kan hjälpa dig med många olika saker, som vart du ska vända dig i för att få hjälp med inloggning till ditt studentkonto eller att skapa ladokintyg.

Besök Studentreceptionens webbplats på lu.se.

Antagningsfrågor

Reserv eller antagen med villkor?

 • Om du står som reserv till någon kurs och vi har möjlighet att ge dig en plats så kommer vi att höra av oss.
 • Är du antagen med villkor måste du kontrollera att du uppfyller behörigheten innan kursstart. Är du inte behörig kommer du inte att kunna gå kursen denna termin. Deltar du i någon kurs under höstterminen och väntar på resultat får du dispens att delta i undervisningen i väntan på rättning.

Sen anmälan

Reservplacering vid sen ansökan sker av antagningsavdelningen som behandlar ansökningarna i datumordning. Det kan därför dröja lite innan din ansökan har behandlas.

Problem vid antagningen

Till Antagningsavdelningen vid Lunds universitet vänder du dig till om du

 • anser att du är behörig men noterats som obehörig i antagningsbeskedet
  (är du villkorligt antagen så vänder du dig till anette [dot] salling [at] soclaw [dot] lu [dot] se (anette[dot]salling[at]soclaw[dot]lu[dot]se))
 • anser att du har blivit struken på fel grund eller att ditt svar inte har inkommit som det skulle. Har du strukits ska du gå in på antagning.se så fort som möjligt och söka en kurs som är öppen för sen ansökan. Risken är annars att du står utan kurs till våren.

Lämna återbud

Om du vill lämna återbud till kursen som du är antagen till gör du detta snarast möjligt på: www.antagning.se  Logga in på Mina sidor, välj länk  "Jag vill INTE läsa utbildningen" avsluta med "Bekräfta".

Om du registrerat dig och väljer att hoppa av kursen skall detta meddelas inom tre veckor efter terminsstart för att ”tidigt avbrott” skall registreras, i annat fall kan du inte söka kursen igen. Rapportera detta själv i Ladok. Behöver du hjälp, skicka ett mejl till anette [dot] salling [at] soclaw [dot] lu [dot] se. Kommer avbrottet efter tre veckor från terminsstart blir inte kursen sökbar igen. Omregistrering för annan termin tillåts då bara i mån av plats och efter anmälan till institutionen.

Övrig information

Centrala studentreceptionen

Lunds universitets studentreception kan hjälpa dig med många olika saker som inloggning till Studentportalen, Ladokintyg med mera.

Mer för dig som är student

Mer information för dig som är ny student finns på Lunds universitets centrala webbplats.

 

Välkommen till oss på Rättssociologiska institutionen!

Anette Salling, Studievägledare