Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Välkommen som student våren 2021

viktig information inför terminsstarten

Välkommen till Rättssociologiska institutionen! Denna information riktar sig till dig som har blivit antagen hos oss till fristående kurs eller kurs inom Kandidatprogrammet i Kriminologi vårterminen 2021.

Sidans innehåll

Vinterknoppar framför universitetshuset.

Allmän information för vårterminen 2021

Undervisning både på plats och digitalt

Rättssociologiska institutionen följer Folkhälsomyndighetens och Lunds universitets riktlinjer för att minska smittspridningen av coronaviruset Covid-19.

En stor del av undervisningen vid Rättssociologiska institutionen kommer att vårterminen 2021 genomföras med hjälp av digitala verktyg (online), och en del av undervisningen kommer att genomföras på campus i våra lokaler i Lund. I de fall som undervisning i lokalerna ges, kommer det bli nödvändigt med utspridning - ett avstånd om minst 1,5 meter ska kunna upprätthållas mellan personer som vistas i samma lokal. Inga sammankomster med fler än 50 personer får förekomma. Undervisning kommer att ges mellan klockan 08 och 18.

Information och uppdateringar om läget kommer att göras här (under december och januari) och i din lärplattform Canvas eller i ditt schema i Timeedit.

Läs bakgrunden till våra beslut om våren 2021 på Samhällsvetenskapliga fakultetens sida för dig som är ny student.

Lunds universitets webbplats ger dig den senaste informationen gällande hur coronapandemin påverkar universitetet i sin helhet.

Ändringar i schemat

På grund av coronapandemin kan vissa ändringar i schema och kursformat göras med kort varsel.

Observera även att exakt tid anges i schemat. Denna termin börjar föreläsningar och seminarier vid den exakta tidpunkt som anges i schemat. Akademisk kvart tillämpas inte.

Stort tack för din förståelse

Scheman, litteratur och kursplaner

 • Vi rekommenderar dig att vänta med att köpa böcker till efter introduktionsmötena då vi går igenom vilka som är viktiga och värda att satsa på.
 • Scheman för terminen hittar du på Lunds universitets schema portal. Använd kursnamn eller kurskod som sökord. Scheman publiceras så snart de är färdiga, senast en månad innan kursstart.

Välkomstbrev

Välkomstbrev skickas ut i mitten av januari med information inför kursstart. De adresseras till den mailadress som du uppgivit på antagning.se. Du kan också läsa välkomstbreven för vårterminen 2021 här:

RÄSA03 Rättssociologi: Grundkurs

RÄSA34 Straffrätt för samhällsvetare

RÄSK02 Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen

Detta behöver du göra som ny student

1. Aktivera ditt studentkonto

Som student får du ett studentkonto och tillgång till studentportalen som du använder för studieadministrativa ändamål.

2. Webbregistrera dig (öppen 11 - 17 januari)

Vid kursstart är det viktigt att du webbregistrerar dig på den kurs du är antagen till och som du vill gå.

3. Gå in på din lärplattform Canvas

Canvas är Lunds universitets universitetsgemensamma lärplattform. Där ligger all information om kursen du registrerat dig på.

 • Har du registrerat dig på din kurs kan du logga in på dess Canvassida några dagar innan kursstart. Använd ditt student-ID för att logga in.

Läs mer om Canvas på Lunds universitets sida för digital undervisning

4. Skapa ett konto på LU Zoom

Zoom används på Lunds Universitet för att skapa och delta i digitala möten. I de fall det blir aktuellt med distansundervisning på din utbildning sker det via Zoom.

Introduktionsmöten (obligatoriska)

Observera att exakt tid anges i schemat. Denna termin kommer föreläsningar och seminarier börja vid den exakta tidpunkt som anges i schemat (dvs så kallad akademisk kvart kommer inte tillämpas).

RÄSA03 Rättssociologi: Grundkurs

Måndag 18 januari, kl 10:00-12:00 via ZOOM.     

RÄSA34 Straffrätt för samhällsvetare

Tisdag 19 januari, kl 13:00-15:00 via ZOOM

RÄSK02 Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen

Tisdag 19 januari, kl 13:00-16:00

SOLP02 Socio-Legal Theory and Practice

Monday, January 18, from 9 a.m. to 11 p.m. on ZOOM

Antagningsfrågor

Reserv eller antagen med villkor?

 • Om du står som reserv till någon kurs och vi har möjlighet att ge dig en plats så kommer vi att höra av oss.
 • Är du antagen med villkor så måste du kontrollera att du uppfyller behörigheten innan kursstart. Är du inte behörig kommer du inte att kunna gå kursen denna termin. Deltar du i någon kurs under höstterminen och väntar på resultat får du dispens att delta i undervisningen i väntan på rättning

Sen anmälan

Reservplacering vid sen ansökan sker av antagningsavdelningen som behandlar ansökningarna i datumordning. Det kan därför dröja lite innan din ansökan har behandlas.

Problem vid antagningen

Till Antagningsavdelningen vid Lunds universitet vänder du dig till om du

 • anser att du är behörig men noterats som obehörig i antagningsbeskedet (är du villkorligt antagen så vänder du dig till anette [dot] salling [at] soclaw [dot] lu [dot] se)
 • anser att du har blivit struken på fel grund eller ditt svar inte har inkommit som det skulle.

Lämna återbud

Om du vill lämna återbud till kursen som du är antagen till gör du detta snarast möjligt på: www.antagning.se  Logga in på Mina sidor, välj länk  "Jag vill INTE läsa utbildningen" avsluta med Bekräfta.

Om du registrerat dig och väljer att hoppa av kursen skall detta meddelas inom tre veckor efter terminsstart för att ”tidigt avbrott” skall registreras, i annat fall kan du inte söka kursen igen. Rapportera detta själv i Studentportalen. Behöver du hjälp, skicka ett mejl till anette [dot] salling [at] soclaw [dot] lu [dot] se. Kommer avbrottet efter 3 veckor från terminsstart blir inte kursen sökbar igen. Omregistrering annan termin tillåts då bara i mån av plats och efter anmälan till institutionen.
 

Övrig information

Centrala studentreceptionen

Lunds universitets studentreception kan hjälpa dig med många olika saker som inloggning till Studentportalen, Ladokintyg med mera.

Mer för dig som är student

Mer information om nedan på Lunds universitets centrala webbplats.

 • Studentportalen, webmail och betyg
 • Lärplattformar på webben
 • Söka böcker
 • Schema och mer information
 • Stipendier och utlandsstudier
 • Uppsatser och examen
 • Lediga jobb, CV-databas och nätverk för alumner

 

 

Välkommen till oss på Rättssociologiska institutionen!

Anette Salling, Studievägledare

Välkomstbrev inför vårterminen 2021

Välkomstbrev skickas ut i mitten av januari med information inför kursstart. Breven skickas ut till den mejladress som du har uppgivit på antagning.se.

Det händer att universitetet får problem med att skicka mejl till framförallt hotmail, outlook och live-adresser. I sådana fall finns välkomstbreven att läsa här efter att de skickats ut.