Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anna Lundberg

Anna Lundberg

Professor

Anna Lundberg

Hur bör rätten kartläggas? : En metoddiskussion om kritisk rättskartografi av praktiska verkställighetshinder

Författare

  • Anna Lundberg
  • Hedvig Obenius

Summary, in Swedish

I denna artikel används två kartläggningar av samma rättsliga begrepp, nämligen praktiska verkställighetshinder i utlänningslagen, för att illustrera olika sätt att närma sig migrationsrätten som studieobjekt. Artikeln beskriver, vidareutvecklar och argumenterar för en reflexiv kritisk rättskartografisk metod i kvalitativa studier av svensk migrationsrätt. Med avstamp i Boaventura de Sousa Santos inflytelserika text ”Rätten – En karta för felläsningar” (1987), utvecklas en reflexivt orienterad variant av rättskartografin som inspireras av kritisk kartografi och gränsöverskridande motståndskartläggningar. Metoden synliggör hur migrationsrätten bär på inneboende motsägelser som tenderar att ligga väl dolda, avtäcker maktmissbruk, och ställer frågor om vad rätten gör, det vill säga dess performativa element.

Publiceringsår

2021

Språk

Svenska

Sidor

661-685

Publikation/Tidskrift/Serie

Förvaltningsrättslig tidskrift

Issue

4

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Stockholm : Förvaltningsrättslig tidskrift

Ämne

  • Law and Society

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0015-8585