Amin Parsa om uniformer och krigslagar

Rättssociologens forskare Amin Parsa har skrivit kapitlet ”Military Uniform and Lethal Targeting in International Law on Armed Conflict” i den nyutkomna boken Uniform: Clothing and Discipline in the Modern World.

I kapitlet undersöker Amin Parsa produktionen av mänskliga mål i krigsrätt som något härlett från den militära uniformens visuella funktion.

“Distinction between lawful and unlawful targets, prohibition of perfidy, prohibition of use of enemy’s uniform or use of protected uniforms, prohibition of human shielding or permission of ruses of war like use of camouflaged uniform are invoked in order to show how the whole body of law that permits use of lethal violence against human beings during war, are indeed regulations of different modes of visibility and invisibility that a uniform makes during an armed conflict. As such this chapter presents the military uniform as the legal material that shapes laws of targeting.”

Boken publiceras av Bloomsbury Publishing och är redigerad av Jane Tynan och Lisa Godson.

Läs mer Amin Parsas forskning på hans personliga sida.

Bild på Amin Parsa av Emma Lord.Amin Parsa är postdoktor på Rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet och vid Vrije University i Amsterdam. Han doktorerade vid juridiska fakulteten i Lund med en avhandling som berör de lagliga konsekvenserna av target visualisation-teknologi som den användes av USA:s militär i Irak och Afghanistan.