Renommerad kriminolog undervisade om hur våld i nära relationer möjliggörs av digital teknologi

Kriminologen Molly Dragiewicz, docent vid School of Criminology and Criminal Justice, Griffith University i Brisbane, Australien, besökte Lunds universitet för ett seminarium med kriminologiprogrammet.
Molly Dragiewicz fotograferad av Patrik Olsson

Under rubriken “Digital media and domestic violence: Emerging international research” redogjorde Molly Dragiewicz för hur GPS-spårning, sociala medier och molndata används för att hota våldsoffers integritet och säkerhet, i synnerhet i nära relationer. Molly Dragiewicz baserade seminariet, som hölls 10 april, på projektet ”Domestic violence and communication technology: Victim experiences of intrusion, surveillance, and identity theft”.

Hennes forskning undersöker hur förövare i Australien trakasserar offren genom identitetsstöld och otillåten användning av konton och teknologi för telekommunikation. Projektbeskrivningen klargör att ”Offer för våld i nära relationer utgör en stor grupp sårbara konsumenter vilkas rättigheter, privatliv och säkerhet riskeras när tjänster och enheter för telekommunikation missbrukas. Tillgång till säkra kommunikationstjänster är essentiellt för offrens sociala engagemang, information och hjälpsökande.”

– Dr Molly Dragiewicz är en ledande kritiskt kriminolog. Hennes presentation av sina spännande vetenskapliga fynd för våra kriminologistudenter, under deras första programaktivitet inom kriminologiprogrammet, var mycket uppskattad och väl mottagen, säger Patrik Olsson, universitetslektor vid Rättssociologiska institutionen.

Molly Dragiewicz har mottagit flera akademiska utmärkelser, varav två från American Sociery of Criminology.

Läs mer om kandidatprogrammet i kriminologi.

Mer information om Molly Dragiewicz forskning finns på hennes hemsida.