Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare på Rättssociologen kritiserar Diskrimineringsombudsmannen

Lena Svenaeus
Lena Svenaeus är arbetsrättsjurist med domarbakgrund och har bland annat haft tjänster som Jämställdhetsombudsman (JämO) och chef för Statens haverikommission.

Lena Svenaeus har utvärderat Diskrimineringsombudsmannens verksamhet åren 2009 - 2020 och presenterat resultatet i en rapport som publicerats av tankesmedjan Arena Idé. I rapporten kritiserar hon myndigheten för att ha frångått sitt huvuduppdrag att skydda enskilda mot diskriminering och uppmanar regeringen att agera.

Sammanslagningen av fyra diskrimineringsbekämpande myndigheter 2009 till en enda, Diskrimineringsombudsmannen (DO), har försämrat skyddet mot diskriminering och underminerat respekten för diskrimineringslagen, skriver Lena Svenaeus i rapporten ”Tio år med Diskrimineringsombudsmannen: En rapport om nedmontering av diskrimineringsskyddet”. Av de 2000 - 2500 diskrimineringsanmälningar DO får in varje år avslutas omkring 90 % utan utredning. Få anmälningar leder till prövning i domstol och ännu färre till uppgörelser i godo.

År 2019 gav DO in stämningsansökan i bara sex fall. Istället för att se till att diskrimineringsoffer får upprättelse använder DO anmälningarna i sitt informationsarbete och för att - utan etikprövning - analysera upplevelser av diskriminering. Även i fall där DO uttalar att lagen har åsidosatts används inga sanktioner.

Lena Svenaeus vill att regeringen förtydligar DO:s uppdrag så att det klart framgår hur DO ska hantera en diskrimineringsanmälan. Hon menar att Sverige bryter mot sin EU-rättsliga förpliktelse att ha en myndighet som hjälper människor som utsatts för diskriminering, då DO sällan bistår den som gör en diskrimineringsanmälan. Men även diskrimineringslagen måste skärps för att få ordning på DO:s verksamhet.

”Enligt dagens lagstiftning ska DO försöka få till stånd frivilliga lösningar innan rättsliga åtgärder vidtas. DO:s rutin att använda diskrimineringsanmälningar som upplysning om lagens innehåll till dem som diskriminerat istället för att ge hjälp till de drabbade är direkt stötande. Regeln om frivillighet i diskrimineringslagens 4 kap 1 § betyder inte, som DO tycks tro, att det är frivilligt att respektera diskrimineringsförbuden”, skriver Lena Svenaeus i Göteborgs-Posten.
 
Den 1 december blir Lars Arrhenius ny Diskrimineringsombudsman och chef för myndigheten. Lena Svenaeus ser tillträdet som en möjlighet för DO att få en nystart och optimera användandet av myndighetens 100 anställda och årliga budget på 126 miljoner kronor.

 

Rapporten ”Tio år med Diskrimineringsombudsmannen: En rapport om nedmontering av diskrimineringsskyddet” finns att läsa på arenaide.se. (pdf, nytt fönster)

Läs Lena Svenaeus debattartikel om DO i Göteborgs-Posten.

Se Lena Svenaeus diskutera rapporten och DO med Arena idés Lisa Pelling.