Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Norge behöver en tydligare AI-policy

Embla Helle Nerland

Doktoranden i rättssociologi Embla Helle Nerland deltar i den pågående debatten om policyn för artificiell intelligens (AI) i Norge.

Embla Helle Nerland skriver i den norska tidningen Aftenposten att även om kommunminister Sigbjørn Gjelsvik säger att en policy för AI finns på plats, saknar den tydlighet. Hon kräver en AI-politik som respekterar demokrati och mänskliga rättigheter och som tar hänsyn till hur AI-tekniken kan förvärra de negativa konsekvenserna av ekonomiska ojämlikheter, gränskontroller och polisövervakning och göra vissa människor särskilt sårbara. Policyn måste också ta hänsyn till att teknisk expansion kräver energi och kan orsaka ökade utsläpp som påverkar den naturliga miljön.
 
I stället för teknikcentrerade lösningar bör vi först definiera vår önskade framtid och anpassa tekniken därefter.
 
"Jag tror att vi behöver ett modernt tänkande som tar sin utgångspunkt i dagens politiska frågor. För det behöver vi alla röster i en bredare politisk debatt, som måste överväga vilka nya former av makt som artificiell intelligens för med sig, vem som drar nytta av denna makt och vem som är särskilt sårbar för ny teknik", skriver Nerland.


 
Läs artikeln på norska på aftenposten.no (registrering krävs).